Ai dificultăți în respirație? Când să mergi la medic?

Ai dificultăți în respirație? Când să mergi la medic?

Dificultățile în respirație sunt întotdeauna motiv pentru un consult de specialitate, mai ales dacă devin din ce în ce mai dese și produc din ce în ce mai mult disconfort. Află din acest material ce se poate ascunde în spatele dificultății în respirație și cum pot fi diagnosticate afecțiunile din această zonă, din acest material.

Dificultatea în respirație poate fi, printre altele, simptom pentru boli pulmonare, acute sau cronice. Sau poate fi vorba de o afecțiune cardiologică, de exemplu. Dificultatea în respirație devine îngrijorătoare atunci când nu poate fi explicată, iar disconfortul se accentuează de pe o zi pe alta sau de pe o săptămână pe alta. Întotdeauna acest simptom are nevoie de investigații suplimentare, care să ajute la diagnosticare exacta și la un plan de tratament eficient. 

Care pot fi cauzele dificultății în respirație?

O scurtare a respirației este produsă în majoritatea cazurilor de o funcționare anormală sau deficitară a plămânilor sau căilor respiratorii. În unele cazuri, poate avea legătură cu nivelul de hemoglobină existent la nivelul organismului sau de circulația efectivă a sângelui la nivelul întregului corp. Dacă există zone obstrucționate de trombi / cheaguri de sânge, atunci simptomul poate fi și dificultate în respirație.

Ce ar trebui să faci dacă ai dificultăți în respirație?

Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este cât de severă este dificultatea în respirație și când apare. Apare brusc, apare la efort sau în repaus?

Dacă dificultatea în respirație este foarte severă sau acută, atunci aceasta ar trebui să fie întotdeauna evaluată de un medic. Uneori, aceasta se poate încadra implicit la categoria urgență medicală.  Dacă nu poți respira bine în repaus, atunci este nevoie să apelezi la asistență medicală de urgență, deoarece poate fi nevoie de oxigenoterapie sau alte terapii similare.

În condițiile în care dificultatea de respirație crește lent, este episodică sau chiar cronică, atunci aceasta ar trebui investigată de un specialist în probleme respiratorii, pentru a  fi identificată cauza de bază.

Ce se întâmplă în cadrul unui consult de specialitate?

Dificultatea în respirație este un simptom care necesită investigații imediate, capacitatea plămânilor putând fi afectată. Un consult de specialitate este cea mai bună decizie pe care o poți lua în ceea ce privește sănătatea ta.

În cadrul consultului, medicul de specialitate va examina clinic pacientul și va efectua anamneza acestuia. Acesta te poate întreba cum a apărut simptomul și când a apărut prima dată. Istoricul medical este și el important, la fel și simptomele asociate, precum și utilizarea medicamentelor de orice fel. Posibile simptome asociate dificultății de respirație sunt durerea toracică, tusea sau pierderea în greutate.

După anamneză, are loc o examinare amănunțită a sistemului respirator și cardiovascular, măsurarea nivelului de oxigen și a tensiunii arteriale, care pot ajuta medicul să obțină  informații suplimentare pentru diagnostic.

Pot fi recomandate investigații precum radiografia toracică. Este posibil să fie nevoie de imagistică suplimentară a plămânilor, precum tomografia computerizată.

Examinarea funcției plămânilor se realizează prin efectuarea de teste, care pot identifica exact cauza care stă la baza simptomelor.

Cum se tratează lipsa de aer?

Soluția de tratament pentru lipsă de aer depinde integral de cauza declanșatoare și stadiul de afectare al plămânilor.

În cazul bolilor cronice pulmonare, poate fi recomandat tratamentul medicamentos pentru a atenua simptomele, însă, principalul obiectiv al terapiei este tratarea pe cât posibil a cauzei de bază, care poate fi instituită după investigații de specialitate și diagnostic.

Dacă vă confruntați cu dificultăți de respirație, nu ezita să iei legătura cu un specialist.