Astmul bronșic: ce este, simptome, soluții de tratament

Astmul bronșic: ce este, simptome, soluții de tratament

Astmul bronșic este o boală cronică inflamatorie a căilor respiratorii ce afectează mai mult copiii. Diagnosticarea timpurie este foarte importantă în cazul astmului bronșic, ce poate duce la multiple complicații, unele dintre ele destul de dificil de tratat. De ce apare astmul bronșic și care sunt simptomele astmului bronșic? Aflați din acest material, de la specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover.

Astmul bronșic este o afecțiune specifică pacienților tineri incidența fiind mai ridicată la copii decât în cazul adulților. Disconfortul apărut în  cazul acestei afecțiuni este descris de pacienți ca o lipsă de aer, pacienții acuzând crize de respirație și  tuse seacă în special noaptea și dimineața. Manifestarea agresivă a acestei boli reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți si de aceea  diagnosticarea timpurie a astmului bronșic trebuie grabită, pentru a nu se ajunge la complicații.

Ce este astmul bronșic?

Astmul bronșic este o boală a plămânilor, în care căile respiratorii sunt îngustate (obstruate) din cauza depunerilor dopurilor de mucus și a inflamației persistente. Inflamația cronică poate fi cauzată de alergii sau schimbări de temperatură, precum și diferite substanțe.

Odată apărută inflamația, mușchii din pereții căilor respiratorii se contractă, pacientul începe să respire greu, iar tusea devine chinuitoare, cu un mare potențial iritant.

În crizele de astm, disconfortul poate fi foarte mare pe timpul nopții, când apare respirația șureiătoare, alături de atacuri de panică , generate de dificultatea în respirație și de faptul că nu ajunge suficient de mult aer în plămâni. Pentru diagnosticare corecta si tratament eficace al astmului, este nevoie de o consultație de specialitate.

Astmul bronșic apare încă din copilărie

Sunt multiple cauze care duc la apariția astmului sau creează o predispoziție către această afecțiune. În anumite cazuri, factorii genetici joacă un rol foarte important. Mulți pacienți dezvoltă astm încă din copilărie, de exemplu, primele simptome pot apărea încă de la vârsta de 5 sau 6 ani, iar alteori în jurul vârstei de 10 ani.

De altfel, copiii sunt oricum mai predispuși către a dezvolta astm bronșic, comparativ cu pacienții adulți.

Alergiile cresc riscul de astm bronșic

Atunci când pacientul are diferite alergii (fie că este vorba de alimente, praf sau păr de animale), riscul de astm bronșic este mult mai mare, deoarece dificultatea în respirație există deja, ceea ce duce la inflamație cronică.

De asemenea, fumul de țigară, substanțele iritante și chiar efortul fizic intens pot fi cauze declanșatoare pentru astmul bronșic.

Probabil una din cele mai des întâlnite cauze ale astmului bronșic, atât la copii, cât și la adulți, este schimbarea de temperatură sau fluctuațiile de temperatură, de la rece la cald sau invers.

Care sunt simptomele astmului bronșic?

Simptomele astmului bronșic la copii generează, în majoritatea cazurilor, panică în rândul părinților, prin faptul că se manifestă agresiv și obstrucționează respirația normală a copiilor.

  • Senzația de sufocare apare în urma obstrucționării căilor respiratorii, ca urmare a inflamației cronice
  • Presiune la nivelul pieptului, un simptom care produce disconfort, indiferent de intensitatea la care se manifestă
  • Respirație șuierătoare – cunoscută și sub numele de wheezing, respirația șuierătoare apare tot în urma obstrucției căilor respiratorii
  • Tusea – acest simptom apare mai mult pe timpul nopții, împiedicând pacientul să se odihnească

Atunci când apar aceste simptome, este necesar un consult de specialitate, înainte de apariția complicațiilor.

Cum este diagnosticat astmul bronșic?

Pentru diagnosticarea astmului bronșic, este necesară o consultație de specialitate, adică consult la medicul pneumolog. În cadrul consultației, pacientul va fi examinat clinic, iar medicul de specialitate va realiza și anamneza pentru a vedea cât de agresive sunt simptomele.  

Ulterior, medicul va recomanda efectuarea spirometriei, un test non-invaziv, rapid, care ajută la masurarea funcției pulmonare. Testarea durează doar 10 minute, timp în care pacientul va trebui să sufle printr-o piesa bucală, conectată la un aparat. Scopul acestei testări este de a măsura volumul de aer în urma unui expir forțat. De reținut că în astm spirometria poate fi normală și în acest caz se vor cere alte teste pentru a putea diagnostica această afecțiune.

Cum poate fi tratat astmul bronșic?

În funcție de gravitatea simptomelor și a stadiului evolutiv al bolii sau frecvența crizelor de astm, medicul de specialitate poate recomanda diferite tipuri de tratament.

În unele cazuri, medicul poate recomanda administrarea unui tratament de urgență, care ajută la ameliorarea simptomelor astmului bronșic pe termen scurt.

Medicația pe termen lung este cea care ajută la menținerea sub control a simptomelor astmului bronșic, precum și a reducerii riscului de apariție a crizelor de astm.

În anumite situații, pot fi recomandate și tratamente naturiste, însă eficiența acestora este redusă.

Consultul de specialitate este recomandat în momentul în care simptomele astmului bronșic se accentuează.