Care sunt cauzele respirației greoaie?

Care sunt cauzele respirației greoaie?

Respirația greoaie poate să apară după ce depui efort fizic susținut, organismul încercând să regleze atât tensiunea, cât și aportul de sânge și oxigen către organe și țesuturi. Însă atunci când acest simptom apare des, chiar și în timpul perioadelor de repaus, necesită investigații suplimentare. Acestea sunt afecțiunile care pot duce la apariția respirației greoaie sau cu dificultate.

Respirația greoaie este un semn că ceva ar putea funcționa anormal la nivelul corpului. De aceea, dacă observi că ți se întâmplă des să respiri greu, o vizită la medic este primul pas pe care îl ai de făcut.

Sunt mai multe cauze care pot duce la apariția respirației greoaie, iar acestea sunt o parte dintre ele.

Insuficiența cardiacă

Atunci când respiri greoi, cu dificultate, de cele mai multe ori poate fi vorba de o afecțiune a inimii. Deoarece aceasta nu mai pompează sângele normal, oxigenul și substanțele nutritive nu mai ajung la organe și țesuturi, iar organismul încearcă să redreseze această lipsă. Așa că dacă experimentezi des acest simptom, mergi la medic. Poți să observi că ai respirație greoaie, mai ales după ce urci scările sau cari obiecte mai grele. Insuficiența cardiacă poate fi tratată, important este să mergi la medic, pentru a putea să beneficiezi de un plan de tratament corespunzător.

De asemenea, atacul de cord poate fi anunțat prin respirație greoaie, mai ales dacă vine însoțită de dureri în piept sau senzația de ”gheară în piept”, dureri care iradiază în umăr și senzația de anxietate care te acaparează.

Pneumonia și respirația greoaie

Pneumonia este o boală a plămânilor, ce apare în urma infectării sacilor aerieni din plămâni cu virusuri, fungi sau bacterii. Respirația greoaie este un simptom al pneumoniei. Deoarece săculeții sunt afectați, respirația nu se mai realizează normal. Alte simptome specifice pneumoniei sunt frisoanele, febra, tusea persistentă și mucusul gros. Pneumonia este diagnosticată în urma unui consult de specialitate și a unor investigații suplimentare. Dacă ai simptomele enunțate mai sus, o vizită la medic este indicată.

Când ai astm, respiri greoi

În cazul astmului, căile respiratorii sunt inflamate, ceea ce îngreunează procesul de respirație. Persoanele cu astm simt destul de des faptul că  nu au suficient de mult aer să respire. Tocmai de aceea, apare și un ușor șuierat, alături de o tuse cu mucus, precum și dificultatea în respirație.

Alergenii precum polenul, praful, exercițiile fizice pot declanșa crizele de astm, implicit toate simptomele adiacente. Dacă ai astm, este foarte important ca acesta să fie ținut sub control, iar tratamentul recomandat de medic să fie respectat.

Atacul de panică te face să respiri cu dificultate

Atacul de panică induce hiperventitație, adică te ”forțează” să respiri rapid și cu dificultate, iar senzația este că rămâi fără aer. Atunci când se produce un atac de panica, apar inclusiv frisoane sau senzații de căldură, transpirație excesivă, implicit palpitații. De asemenea, poți avea senzații de amețeală sau dezechilibru. Dacă ai frecvent atacuri de panică, este important să găsești cauza care le declanșează și să le tratezi, pentru a elimina implicit simptomul de respirație cu dificultate.

Apneea în somn și respirația greoaie

Apneea în somn este o boală ce poate avea un potențial periculos, deoarece în cazul acesteia, respirația se oprește în timpul somnului, fără ca pacientul să realizeze acest lucru. Însă semnalele de alarmă există și pot fi observate pe parcursul zilei, când pacientul se trezește mereu foarte obosit, defocusat și poate experimenta implicit dureri în gât după ce se trezește. Apneea în somn necesită investigații suplimentare, pentru că poate facilita, în timp, producerea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

Dacă dificultățile de respirație durează de mai bine de câteva luni, este cazul să mergi la un consult de specialitate. Poate fi oricare din afecțiunile menționate în acest material.