Care sunt simptomele lipsei de vitamine si minerale?

Care sunt simptomele lipsei de vitamine si minerale?

Corpul tău îți dă de fiecare dată semne că duce lipsă de vitamine și minerale, important este ca tu să fii atent(ă) la simptomele pe care le ai și să acționezi în consecință, adică să te programezi pentru un consult de specialitate și să realizezi un set de analize care să arate exact care sunt carențele pe care le are organismul tău! Acestea sunt semnele că nu ai suficient de multe vitamine și minerale în corp!

Atunci când corpul tău duce lipsă de vitamine și minerale, îți transmite semnale că sunt lucruri care nu funcționează corespunzător la nivelul organismului.

Buze fără culoare, deficit de fier

Deficitul de fier se poate observa la nivelul buzelor, care devin fără culoare. Acesta este cel mai vizibil semn al lipsei de fier din organism și este posibil ca acest simptom să se manifeste mai mult în rândul femeilor, care pierd cantități de fier semnificative prin menstruație, în fiecare lună. O tensiune arterială scăzută și faptul că răcești des pot fi tot semne ale unei carențe de fier. Pentru a ameliora acest aspect, un consult de specialitate și un set de analize pot fi un prim pas excelent. De asemenea, poți încerca să elimini consumul de alimente bogate în calciu pentru o perioadă.

Păr uscat

De cele mai multe ori, părul uscat și casant este un semn al lipsei de biotină sau vitamina B7. Dacă ai acest simptom, evită să ții cure de slăbire, care nu vor face decât să accentueze deficitele pe care le ai. În mod evident, tot consultul de specialitate este cel care poate confirma cauza exactă a declanșării acestui simptom.

Crampele musculare

Acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de carențe existente la nivelul corpului. Una din cauze poate fi lipsa de magneziu, responsabilă, de altfel, și pentru stările de oboseală, astenie și depresie.

Afecțiuni dentare mai dese

Dacă afecțiunile dentare se manifestă la nivelul structurii dentare osoase, atunci poate fi o carență de calciu. Dacă acestea afectează gingiile, atunci poate fi vorba de o lipsă a vitaminei C, care duce la slăbirea sistemului imunitar și apariția crampelor musculare. Observă cu atenție acest simptom și mergi la un consult de specialitate. În lipsa unui diagnostic exact, orice formă de tratament poate face mai mult rău decât bine.

Ochi umflați sau pungi sub ochi

Dacă organismul tău duce lipsă de iod, atunci este foarte posibil ca acest lucru să fie vizibil la nivelul ochilor. Vei observa că aceștia sunt mai umflați decât în mod normal sau că apar pungi sub ochi. Deficitul de iod poate fi, în egală măsură și o cauză declanșatoare și pentru disfuncțiile glandei tiroide, deci un consult de specialitate este recomandat.

Piele mai palidă decât în mod normal

Deficitul de vitamina B12 poate fi indicat și de o culoare mai palidă a pielii. Pe lângă paloarea pielii, acest deficit mai poate duce la oboseală și astenie, semne care nu sunt de ignorat.

Recomandarea este ca atunci când observi aceste simptome, să mergi la un consult de specialitate. Este nevoie de un diagnostic exact înainte de a aplica un plan de tratament.