Ce arată culoarea secrețiilor vaginale? Când este cazul să te îngrijorezi?

Ce arată culoarea secrețiilor vaginale? Când este cazul să te îngrijorezi?

Secreția vaginală este normală. Aceasta poate varia de-a lungul ciclului menstrual, la nivel de cantitate și își poate schimba ușor consistența, fără ca acest lucru să indice o afecțiune. Atunci când aceasta își schimbă culoarea și capătă un miros neplăcut, poate fi un semnal că suferi de o afecțiune ginecologică. Ce arată culoarea secreției vaginale și când este cazul să te îngrijorezi? Află din acest material.

 

Multe paciente ajung în cabinetul de specialitate, îngrijorate de faptul că au secreție vaginală. Și mai multe paciente nu pot face diferența între o secreție vaginală normal și una anormală. De aceea, am hotărât să realizăm acest material, în ideea de a ajuta pacientele, înainte de a ajunge la un consult de specialitate.

Este normală secreția vaginală?

Da, secreția vaginală este normală și poate să apară de-a lungul întregului ciclu menstrual. Cantitatea și consistența acestea pot varia foarte puțin între menstruații și în funcție de aceste modificări, poți afla în ce fază a ciclului menstrual te afli. Această informație te poate ajuta, mai ales dacă dorești să faci un copil și vrei să afli care este momentul în care ești la ovulație.

 

Care este culoarea normală a secreției vaginale?

O secreție vaginală normală are culoarea albă sau transparentă. Secreția de culoare albă apare la începutul și la sfârșitul ciclului menstrual, de obicei. Dacă această are o consistență mai densă și un aspect brânzos, fiind însoțită și de mâncărimi, poate fi semn al unui dezechilibru bacterian și necesită investigații suplimentare.

Secreția vaginală apoasă este și ea normală, putând să apară de-a lungul întregului ciclu menstrual sau după un efort fizic intens. Dacă aceasta devine ușor mucoasă, asemenea unui gel, poate indica faptul că sunteți la ovulație. Tot la ovulație, este posibil să observe o intensificare a descărcării, adică secreția să fie ceva mai abundentă decât în mod normal. Nu te îngrijora, este absolut normal să se întâmple acest lucru.

Ce înseamnă o secreție de culoare maro sau sângerie?

Sunt unele cazuri în care aceste culori ale secreției sunt normale, mai ales înainte sau după menstruație. Dacă această secreție apare între menstruații, după contact sexual, este posibil să indice faptul că sunteți însărcinată.

Dacă aceasta reapare la începutul sarcinii, poate indica un posibil avort spontan, de aceea este recomandat să iei legătura cu medicul care monitorizează sarcina.

În unele cazuri, secreția de culoare maro sau sângeriu poate fi un semn al cancerului endometrial sau de col uterin. Tot această culoare poate indica prezența unui fibrom uterin. De aceea, dacă observi această culoare în ceea ce privește scurgerea vaginală, este recomandat un consult de specialitate pentru diagnosticare.

Ce înseamnă o secreție de culoare galbenă sau verde?

Secreția vaginală de culoare verde sau galbenă indică, de cele mai multe ori, o infecție cu Trichomonas vaginalis sau o vaginoză bacteriană, iar ambele sunt preluate după un contact sexual neprotejat.

Este foarte important să observe cu atenție culoarea secreției vaginale, abundența și mirosul acesteia. Dacă are un miros neplăcut și orice altă culoare decât alb sau transparent, atunci consultul ginecologic este recomandat. Consultul este cu atât mai recomandat cu cât pe lângă modificările de culoare, consistență și miros apar și simptome precum: durere sau usturime la urinare, roșeață, mâncărimi și chiar febră, în unele cazuri sau stări de greață.

Care sunt cauzele care pot schimba culoarea secreției vaginale?

Există mai multe cauze care pot duce la modificarea culorii secreției vaginale. Acestea pot fi:

  • Igienă necorespunzătoare a zonei intime
  • Contact sexual neprotejat
  • Folosirea anticoncepționalelor
  • Diabet
  • Modificări hormonale
  • Utilizarea prelungită a antibioticelor

 

 

Important este să nu aștepți ca aceste simptome să treacă de la sine și să te programezi pentru un consult ginecologic cât mai curând posibil de la instalarea lor.