Crește-ți șansele de a rămâne sănătos în 2022!

Crește-ți șansele de a rămâne sănătos în 2022!

Finalul de an este perfect pentru a face o retrospectivă a tuturor lucrurilor care au funcționat mai bine sau mai puțin bine de-a lungul celor 365 de zile. Și dacă tot ești la capitolul retrospective, de ce să nu faci același lucru și în ceea ce privește sănătatea ta și a celor dragi ție? Ce a funcționat și ce a produs disconfort? Ce ai putea schimba pentru 2022, astfel încât să îți fie bine? Specialiștii Centrului Medical Phoenix îți oferă câteva sfaturi, pentru a te ajuta!

De cele mai multe ori, sănătatea este lăsată pe ultimul loc atunci când vine vorba de priorități. Însă contextul actual nu mai este atât de permisiv cu acest lucru și este nevoie să depui puțin efort pentru a crește șansele de a avea un organism sănătos, ferit de virusuri, bacterii și diferite afecțiuni. Uite ce poți schimba în 2022 pentru a crește șansele de a rămâne sănătos!

Prevenție, nu tratament!

De cele mai multe ori, ajungem la medicul de specialitate atunci când afecțiunea produce deja simptome supărătoare și stări de disconfort acute. Însă cum ar fi dacă am schimba puțin optica: să prevenim, în loc de a trata? Poți face acest lucru respectând intervalele pentru controalele de rutină și programându-te la un consult de specialitate atunci când încep să apară semne de disconfort. Medicul este alături de tine, pentru a te face bine, acesta este scopul lui, acela de a te ajuta. 

Atenție la sistemul imunitar!

Un sistem imunitar slăbit este un sistem imunitar care nu poate lupta cu niciun fel de afecțiune. Dacă intervin stresul și anxietatea, șansele de a avea un sistem imunitar puternic scad considerabil. Lucrurile pe care le poți face pentru a avea un sistem imunitar puternic sunt:

  • Consumă cât mai multe legume și fructe
  • Atenție la ceea ce mănânci: elimină din dieta zilnică, pe cât de mult posibil, zahărul, făinoasele și alimentele cu un conținut ridicat de colesterol. 
  • Ia suplimente alimentare, însă numai la recomandarea medicului și după un consult de specialitate. Vitamina C, D, B, potasiu și zincul sunt foarte importante în menținerea unui sistem imunitar puternic. 
  • Fă mișcare, măcar 30 de minute pe zi 

Râzi mult 

Râsul are un efect benefic asupra organismului, iar acest lucru este demonstrat științific. Prin râs sunt eliberați hormoni precum oxitocina și serotonina, care te ajută să ai un sistem imunitar puternic. 

Sănătatea emoțională este la fel de importantă

Sănătatea emoțională este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Dacă aceasta nu este în echilibru, poate afecta funcționarea întregului organism. Redu, pe cât de mult posibil, numărul de ore pe care le petreci în fața televizorului sau laptopului. Poți elimina și știrile negative, pe care să le înlocuiești cu informații pozitive, care nu au un caracter catastrofal. Dacă treci printr-un șoc emoțional, este important să mergi la ședințe de psihoterapie, care te pot ajuta să gestionezi trauma suferită și să previi apariția tulburărilor psihologice. Este nevoie de ajutor de specialitate pentru a trece peste momentele dificile. 

Înlocuiește obiceiurile nesănătoase

Nu este nevoie să faci modificări radicale. Schimbările de durată necesită timp, cu atât mai mult cu cât organismul are și el nevoie de timp pentru a se adapta la noua realitate. Poți încerca să aplici următoarele sfaturi: 

  • Fumează mai puțin 
  • Introdu cel puțin o legumă și un fruct în mesele zilnice 
  • Inventează un motiv care să te ajute să mergi pe jos zilnic 
  • Fii atent/ă la ce are de spus corpul tău și notează zilnic într-un jurnal 
  • O dată pe săptămână, poți introduce un obicei nou 
  • În weekend, poți ”trișa” – Ai nevoie de o zi sau două în care să îți lași organismul să ”trișeze”. Folosește aceste zile pentru a mânca acel desert pe care nu ai putut să îl mănânci în timpul săptămânii sau acele chipsuri al căror gust îți crea dependență înainte. Desigur, cu moderație. Corpul are nevoie și de o contra-pondere, cel puțin în faza de început a schimbării tale către obiceiuri pe deplin sănătoase.