Cum poți face diferența între raceală și alergii?

Cum poți face diferența între raceală și alergii?

Primăvara este anotimpul în care nu numai natura se trezește la viață, ci și alergiile. Pentru persoanele care au o sensibilitate ridicată, această perioadă se poate dovedi a fi destul de complicată și plină de provocări. În fiecare an, începând cu luna martie-aprilie, numărul de cazuri de alergii începe să crească, acestea manifestându-se mai ales la pacienții copii. Provocarea și mai mare este diferențierea alergiilor de răceală, pentru că aceste două afecțiuni au simptome asemănătoare. Cum poți face diferențele? Afli din acest material.

Bolile alergice ale căilor aerine (rinita, conjunctivita și astmul, de exemplu) apar în urme unei reacții exagerate a sistemului imunitar la anumite substanțe, numite alergeni. Printre cei mai cunoscuți alergeni se numără polenul, acarienii/praf și mucegaiul. Atunci când organismul ia contact cu aceste substanței, sistemul imunitar le confundă cu substanțe toxice, următorul pas fiind acela de a le ”ataca”, eliberând histamină. În urma acestui proces, apar inflamațiile și implicit simptomele specifice alergiilor.

Care sunt simptomele specifice alergiilor?

Cele mai multe dintre simptomele specifice alergiilor se manifestă la nivelul zonelor ce au intrat în contact cu alergenii. În majoritatea cazurilor, această zonă este cea a feței, principalele afectate fiind ochii și nasul.

De aceea, apar simptome precum:

  • Strănut
  • Inflamație la nivelul mucoaselor, ce se manifestă prin înroșirea lateralelor nasului, precum și ochi apoși
  • Nas înfundat
  • Mâncărime la nivelul nasului și a feței

Se poate întâmpla ca pe lângă aceste simptome să mai apară și tuse sau wheezing - acel șuierat la respirație, mai ales în cazul alergiilor mai vechi.

Care sunt diferențele între simptomele alergiilor și simptomele unei răceli?

Spre deosebire de răceală, unde tusea este prezentă foarte des, în cazul alergiilor, tusea este un simptom ocazional. De asemenea, durerile generale și starea de slăbiciune generală nu apar niciodată în cazul alergiilor, iar aceasta este o modalitate foarte bună de a diferenția cele două afecțiuni.

Un alt simptom important, ce este prezent în simptomatologia unei afecțiuni, dar nu și în cazul celeilalte, este reprezentat de mâncărimile la nivelul ochilor, specifice pentru alergii, nu și pentru răceală. 

Poate cel mai ușor de reperat simptom diferențiator este febra, ce nu apare niciodată în cazul alergiilor.

Chiar dacă pot părea asemănătoare cele două afecțiuni, ele pot fi diferențiate ușor pe baza acestor detalii.

Cum pot fi tratate alergiile?

Tratamentul pentru alergii este simptomatic de cele mai multe ori, și este important ca acesta să fie administrat pe toată durata recomandată de medicul de specialitate. Acest tip de tratament controlează boala, nu o vindecă. Pot fi recomandate antihistaminice sau medicamente antiinflamatorii, precum noncortizonicele și cortizonicele.

Ca măsuri de prevenire a apariției alergiilor sau a dezvoltării unei forme complicate, specialiștii recomandă folosirea de purificatoare de aer și montarea filtrelor HEPA la instalațiile de aer condiționat din locuințe.

Tratează alergiile de la primele simptome și nu le lăsa să îți controleze viața. Un simplu consult de specialitate te poate ajuta să beneficiezi de un tratament care să amelioreze simptomele. Programează-te acum pentru un consult de specialitate.