De ce apare balonarea?

De ce apare balonarea?

Balonarea poate să apară ca simptom al unei afecțiuni sau pur și simplu, ca urmare a consumului unei anumite categorii de alimente. Chiar dacă aceasta dispare de la sine, este recomandat ca simptomul să fie investigat, pentru a trata din timp o posibilă afecțiune existentă. Cum se produce balonarea și ce anume o cauzează? Găsești răspunsurile în acest material.

Senzația de balonare pe termen scurt apare ca urmare a unei mici disfuncții digestive, cauza putând fi implicit înghițirea aerului în timpul mesei. Acest exces de aer poate duce la umflarea abdomenului și la instalarea stării de disconfort. Atunci când balonarea devine un simptom permanent, este nevoie de investigații suplimentare pentru a vedea care este adevărata cauză din spatele simptomului. Este posibil ca acestă să fie o afecțiune medicală.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o afecțiune ce apare în general la femeile care au peste 35 de ani și se poate manifesta prin balonare și senzația de abdomen inflamat. Această afecțiune este în general benignă (necanceroasă), însă se poate dezvolta mai ales în sarcină, ca urmare a schimbărilor hormonale. Fibromul uterin poate fi tratat fie medicamentos, fie prin intervenție chirurgicală. Dacă te simți balonată frecvent, este posibil ca aceasta să fie cauza. Consultul de specialitate este singura metodă prin care afecțiunea poate fi diagnosticată. Programează-te acum.

Boala de reflux gastroesofagian

Frecvent întâlnită atât în rândul pacienților bărbați, cât și femei, BRGE (Boala de reflux gastroesofagian) se manifestă prin balonare și arsuri gastrice. Chiar dacă cei mai mulți pacienți cred că aceasta este o afecțiune minoră, adevărul este că netratată sau nediagnosticată la timp, aceasta poate duce la complicații, cele mai multe dintre ele tratabile doar prin intervenție chirurgicală. De asemenea, dincolo de dinsconfortul pe care îl creează, BRGE poate afecta inclusiv smalțul dentar,din cauza acidului gastric. Ce este de făcut dacă simți o stare de balonare și arsură după masă? Programează-te pentru un consult Gastroenterologie și află dacă afecțiunile tubului digestiv sunt cauza balonării pe care o resimți.

Boala Crohn și sindromul colonului iritabil produc balonare

Alte cauze posibile pentru balonare sunt și boala Crohn și sindromul colonului iritabil, ambele afecțiuni ce țin de partea digestivă și care reprezintă de fapt inflamații ale tubului digestiv, manifestate prin balonare, dureri abdominale, oboseală și diaree.  Aceste două afecțiuni pot fi tratate doar simptomatic, în cele mai multe cazuri și sunt declanșate, printre altele, de perioadele stresante și de consumul unor alimente cu potențial inflamator.

Care sunt alimentele care produc balonarea?

Sunt anumite categorii de alimente pe care este recomandat să le eviți, mai ales dacă știi că ai anumite sensibilități digestive. Unele din aceste alimente pot fi surprinzătoare.

Guma de mestecat, de exemplu, produce balonare. Mai exact, atunci când mesteci gumă, crești riscul de a deveni balonat/ă. Asta din cauza faptului că guma de mestecat, alături de anumite batoane și bomboane, conțin cantități ridicate de xilitol, sorbitol sau manitol, substituenți ai zahărului, ce pot duce la simptome gastrointestinale precum flatulență, balonare și diaree.

Consumul de carbohidrați sau alimente bogate în grăsimi nesănătoase poate duce și el la balonare.

De asemenea, legume precum conopida, varza și hreanul au același efect. Merele sunt și ele recunoscute pentru faptul că duc la creșterea în volum a abdomenului, pentru că acestea ”fierb” odată consumate. De altfel, consumul acestor alimente este și interzis înainte de efectuarea unor anumite investigații imagistice sau analize.

Lactatele, grâul, fasolea, lintea și sucurile carbogazose sunt de evitat, mai ales dacă vreți să elimini riscul apariției balonării.

Pentru a afla cauza balonării, consultul de specialitate este întotdeauna recomandat.