De ce este obezitatea atât de periculoasă?

De ce este obezitatea atât de periculoasă?

Cei mai mulți oameni cred că obezitatea este o afecțiune ce ține mai mult de partea estetică. Din păcate, obezitatea și supraponderabilitatea nu reprezintă numai o problemă de ordin estetic, ci afecțiuni grave, care au consecințe asupra funcționării întregului organism. De ce este obezitatea atât de periculoasă și cum o poți preveni?

Obezitatea reprezintă o afecțiune din ce în ce mai întâlnită atât la nivelul populației adulte, cât și la nivelul copiilor. Indiferent de vârsta la care se instalează, consecințele sunt la fel de nebenefice asupra sănătății generale a corpului.

Atunci când indicele de masă corporală (IMC) depăsește 30, pacientul este diagnosticat cu obezitate. Obezitatea se instalează însă în timp, nu dintr-o dată, fiind o afecțiune cu evoluție lentă. Dacă pacientul nu o tratează la timp și nu face corecții în stilul de viață, se poate ajunge la complicații grave.

Cum se instalează obezitatea?

Totul începe cu un exces ponderal, care poate fi sau nu consecința unei tulburări a glandelor endocrine.  Glanda tiroidă, de exemplu, este cea care coordonează activitatea întregului organism. Atunci când glanda tiroidă produce fie prea mulți, fie prea puțin hormoni, corpul are de suferit și va încerca să aducă la parametri normali de funcționare toate procesele. Numai că acest ”exercițiu” vine și cu un revers al medaliei: multe afecțiuni conexe, în lanț, precum și ireversibilitatea procesului, dacă pacientul nu ia măsuri din timp.   

Obezitatea este, în principal, o afecțiune cauzată de un stil de viață nesănătos. Sedentarismul are un rol esențial în această ecuație, alături de o predispoziție genetică. Însă acestea nu sunt singurele cauze. Consumul de alimente nesănătoase, excesul de carbohidrați, precum și nerespectarea principiului simplu de echilibru favorizează instalarea obezității. Stresul are și el un rol important, pentru că atunci când suntem stresați, corpul nostru produce cortizol în exces, iar acest lucru se va răsfrânge asupra celor mai importante procese din organism.

Pâmă la un punct, obezitatea și supraponderabilitatea sunt reversibile prin schimbarea stilului de viață, determinare și mult sport. Vizitele la tehnicienii nutriționiști ajută foarte mult, din acest punct de vedere. Însă când obezitatea nu este tratată la timp, procesul este reversibil doar prin intervenție chirurgicală. Mersul la sală nu mai ajută, iar regimul alimentar sănătos poate să nu aibă efectele scontate. Vino la un consult de specialitate din momentul în care observi că excesul ponderal pe care îl ai nu se ”topește”, indiferent de schimbările pe care le-ai făcut.

Obezitatea este ”mână în mână” cu diabetul

Foarte mulți dintre pacienții obezi suferă de diabet, iar persoanele cu diabet au un risc ridicat de a deveni obeze. Acest lucru se întâmplă din cauza că procesele de ”sintetizare” a glucozei nu mai funcționează corespunzător, iar corpul va acumula în depozite de grăsime tot ceea ce nu este procesat.  Diabetul poate duce la complicații, unele dintre ele putând să pună viața pacientului în pericol. Dacă ai fost deja diagnosticat cu diabet, mergi regulat la consulturi de rutină, monitorizează permanent glicemia și respectă planul alimentar recomandat de tehnicianul nutriționist sau de medicul diabetolog.

Problemele cu inima apar odată cu obezitatea

Inima noastră este programată să pompeze o anumită cantitate de sânge, către organele principale. Această programare depinde foarte mult și de numărul de kilograme al pacientului, precum și de volumul organelor de la nivelul corpului. Kilogramele în exces duc la o suprasolicitare a inimii, precum și la mărirea în volum a organelor esențiale, cum ar fi inima. Mai multe kilograme, înseamnă mai mult sânge pompat iar mai mult sânge pompat înseamnă și mărirea organelor, pentru a corespunde noii greutăți.

Mergi la un consult cardiologic, dacă ai kilograme în exces. Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este foarte mare dacă ești obez sau supraponderal.

Durere la nivelul articulațiilor

Kilogramele în plus duc și la apariția durerilor la nivelul articulațiilor și tendoanelor, care vor deveni în timp destul de supărătoare. Tot în timp, efortul depus la mers va fi mai mare, iar pacientul va obosi foarte repede, din cauza suprasolicitării. Activitățile zilnice vor fi limitate, tocmai din cauza suprapresiunii puse de kilogramele în plus asupra articulațiilor.

Obezitatea poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, maxim de atenție la alimentație și prin evitarea sedentarismului. De asemenea, analizele de rutină și consulturile de specialitate, efectuate la perioade regulate de timp, pot oferi indicii asupra riscului de obezitate și supraponderabilitate.