Durerea de gât: cauze și tratament

Durerea de gât: cauze și tratament

Statistic vorbind, 1 din 3 persoane se confruntă anual cu o formă de durere de gât. În unele cazuri, aceasta este temporară și dispare de la sine, iar în alte cazuri, devine cronică, împiedicând pacientul să ducă o viață normală. Acest simplu simptom poate ascunde însă anumite afecțiuni, de aceea este recomandat să mergi la medic atunci când apare.

Durerea de gât poate să apară ca urmare a unei poziții greșite de somn sau poate să ascundă afecțiuni mult mai grave.

Cauzele apariției acesteia pot fi multiple, iar vizita la medic este recomandată, pentru că este singura care poate ajuta la o diagnosticare exacta.  

Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de gât?

De foarte multe ori, mușchii, ligamentele și diferitele articulații de la nivelul gâtului pot fi cauza apariției durerii de gât. Atunci când acestea se inflamează sau își modifică poziția, în afara structurii anatomice normale, pot duce la dureri de gât. În același timp, în interiorul gâtului se află discuri, nervi și capsule articulare, iar disfuncția acestora poate  duce la apariția durerii.  

Hernia de disc este o cauză a durerii de gât

Unul dintre simptomele herniei de disc este și durerea de gât. Indiferent de intensitatea durerii, dacă aceasta este permanentă, este recomandată o vizită la medic, pentru o diagnosticare exactă. De altfel, orice leziune a gâtului poate duce la durere de gât.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o tulburare autoimună, ce apare în momentul în care sistemul imunitar atacă țesuturile corpului, mai exat mucoasa articulațiilor, ceea ce poate duce la inflamația și deformarea acestora. Afecțiunea apare frecvent în rândul persoanelor cu vârste între 40 și 60 de ani și poate duce implicit la durere de gât sau de umeri, în fazele mai avansate.

Meningita poate declanșa durere de gât

Meningita este o inflamație a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării și apare atât la adulți, cât și la copii. Cauza apariției meningitei sunt, de cele mai multe ori, infecțiile virale, iar simptomele variază de la un caz la altul, în funcție de cauza declanșatoare. Febra foarte mare, rigiditatea gâtului și implicit durerea de gât, precum și fotofobia sunt 3 din cele mai des întâlnite simptome ale meningitei.

În același timp, durerile de gât pot fi declanșate de stress, anxietate și fibromialgie.

Sunt și câteva activități simple care pot accentua durerea de gât. Acestea sunt ținerea telefonului mobil între gât și umăr, fumatul și purtarea de genți grele.

Care sunt cazurile în care durerea de gât poate să indice ceva grav?

Durerea de gât ar putea indica o afecțiune gravă dacă se instalează brusc, este severă și nu cedează la administarea de analgezice. Dacă durerea nu dispare în decurs de 7 zile, ar putea fi semn pentru ceva mult mai grav. De asemenea, dacă durerea de gât este însoțită și de durere de cap, febră sau coboară pe mâini sau pe picioare, un consult de specialitate este indicat.

Ce este durerea cronică de gât?

Durerea cronică de gât este definită de obicei ca fiind o durere care persistă mai mult de 3 luni. Durerea poate fi localizată la nivelul gâtului sau poate iradia în josul brațului și al piciorului. Dacă analgezicele și exercițiile simple nu ameliorează durerea, atunci ar trebui să consultați un medic pentru discuții și investigații suplimentare, care ar putea include RMN, CT sau radiografii.

Cum poți trata durerea de gât la domiciliu?

Tratamentele la domiciliu pentru ameliorarea durerii de gât includ înfășurarea unor prosoape fierbinți în jurul gâtului timp de 20 de minute sau aplicarea unei pungi de gheață timp de 5 minute, de două sau trei ori pe zi.

Pot fi utilizate medicamente simple, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul. Un alt lucru de care trebuie să ții cont este postura pe care o ai, mai ales atunci când stai în fața calculatorului. Calculatorul ar trebui să fie la nivelul ochilor și ar trebui să stai drept la birou. De asemenea, se recomandă să faci pauze frecvente și exerciții de întindere.

Vizita la medicul de specialitate este însă obligatorie, dacă durerea de gât nu cedează.