Durerea de ovare: când să mergi la medic?

Durerea de ovare: când să mergi la medic?

Durerea de ovare este o problemă comună întâlnită de multe femei, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe. Nu întotdeauna durerea de ovare este semn pentru o afecțiune gravă, însă la fel de adevărat este faptul că acest simptom are nevoie de investigații suplimentare, pentru a elimina orice fel de grijă.

Ovarele sunt două glande reproductive feminine care produc hormoni și eliberează ovulele în timpul ciclului menstrual. Durerea de ovare poate fi resimțită într-unul sau ambele ovare și poate fi cauzată de o serie diversificată de factori.

Durerea de ovare: cauze

Durerea de ovare poate fi cauzată de o serie de afecțiuni, cele mai multe dintre ele ușor de tratat. În unele situații, durerea de ovare este produsă de ovare, iar alteori, această durere anunță diferite boli, cele mai multe dintre ele ușor de tratat.

Cum se resimte durerea de ovare?

Durerea de ovare este un simptom specific, ce se poate manifesta în multiple feluri. Uneori, durerea de ovare este descrisă de paciente drept o durere surdă sau ascuțită. Poate să apară inclusiv disconfortul abdominal sau durere în zona pelvină. Se mai poate întâmpla ca acest simptom să vină însoțit de:

  • Durere la urinare
  • Tranzit îngreunat
  • Sângerare neobișnuită sau secreții vaginale
  • Febră sau greață

Ovulația și durerea de ovare

Durerea de ovare poate fi produsă de ovulație, când este eliberat ovulul din ovare. Acest lucru cauzat de foliculii (sacii mici care conțin ovulele) care se ”inflamează” înainte de a elibera ovulul, ceea ce poate produce o ușoară durere, resimțită la nivelul abdomenului inferior. Pentru a te asigura însă că nu există o altă cauză ascunsă pentru durerea de ovare, este nevoie însă de un consult de specialitate.

Poți simți durere de ovare atunci când ai chisturi ovariene

Chisturile ovariene reprezintă o colecție de lichid situată la nivelul ovarului sau pe suprafața acestuia. Chistul ovarian este o afecțiune destul de frecvent întâlnită atât în rândul pacientelor adulte, cât și în rândul adolescentelor. Tocmai de aceea este important ca tinerele paciente să vină la un consult ginecologic odată cu prima menstruație.

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne și nu generează simptome, iar multe dintre ele se rezolvă de la sine fără tratament. Cu toate acestea, unele chisturi ovariene pot duce la simptome neplăcute, cum ar fi durere pelvină, disconfort în timpul actului sexual, menstruații neregulate sau neobișnuite și presiune sau plenitudine în abdomen. În cazuri rare, chisturile ovariene pot fi canceroase.

Diagnosticul unui chist ovarian se face de obicei prin ecografie sau tomografie computerizată (CT) și poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a elimina chistul, mai ales în cazurile în care chistul este mare sau există un risc ridicat de a fi canceros.

Chistul ovarian este produs în general, de multiple dezechilibre hormonale.

Endometrioza

Durerea de ovare poate ascunde și o afecțiune numită endometrioză. Aceasta este o afecțiune în care țesutul care căptușește uterul se dezvoltă în afara acestuia, ceea ce poate cauza durere și disconfort. Procesul de diagnosticare al acestei afecțiuni este unul cât se poate de complex și necesită investigații suplimentare de fiecare dată.

Torsiunea ovariană poate cauza durere în ovare

Torsiunea ovariană este o afecțiune destul de rar întâlnită și apare în momentul în care ovarele se răsucesc și se ”blochează”. Această afecțiune poate pune în pericol viața pacientei, tocmai de aceea este și nevoie de intervenție chirurgicală de urgență.

Durerea de ovare: soluții de tratament

Există multiple soluții de tratament atunci când vorbim de durerea de ovare. Soluția de tratament este recomandată în funcție de cauză care duce la apariția durerii de ovare.

În cazul în care durerea este cauzată de ovulație sau chisturi ovariene, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pentru a ameliora durerea și inflamația.

În cazul în care durerea este cauzată de endometrioză sau infecții, poate fi necesară administrarea de antibiotice sau alte medicamente specifice.

Dacă apare acest simptom, este nevoie de un consult ginecologic pentru identificarea exactă a cauzei care a dus la apariția durerii de ovare.