Investigații și analize de sânge esențiale pentru bolile de inimă

Investigații și analize de sânge esențiale pentru bolile de inimă

Bolile cardiovasculare se află pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea, atât la nivel mondial, cât și la nivel național. Diagnosticarea timpurie a bolilor de inimă reprezintă una din principalele metode de prevenție și tratament pentru acest tip de afecțiuni. La Centrul Medical Phoenix, beneficiezi de servicii medicale de cardiologie gratuite, în cadrul Spitalizării de Zi.

Există o serie de investigații și analize de sânge esențiale care îți pot fi recomandate în momentul în care există o suspiciune de boală de inimă. Le poți regăsi pe toate în acest material.

Ce sunt bolile cardiovasculare?

Bolile cardiovasculare sunt cele care afectează inima și vasele de sânge. În această categorie intră:

  • Boala coronariană (CHD), manifestată prin infarct de miocard (IM), angina pectorală și/sau insuficiență cardiacă;
  • Ateroscleroza aortică și anevrismul de aortă toracică sau abdominală;
  • Boala cerebrovasculară, manifestată prin accident vascular cerebral (AVC) și atac ischemic tranzitor (AIT);
  • Boala arterială periferică.

Monitorizarea evoluției bolilor de inimă și diagnosticarea timpurie a acestora reprezintă pași importanți în tratarea eficientă și reducerea riscului de complicații, unele dintre acestea fatale pentru pacient.

Care sunt simptomele care te aduc pentru un consult de cardiologie?

Sunt cazuri în care bolile de inimă sunt asimptomatice sau simptomele sunt cu intensitate redusă, iar pacientul le ignoră, de cele mai multe ori. Însă orice fel de simptome precum dureri în piept și dificultate în respirație, alături de tahicardie reprezintă motive suficient de puternice pentru a face primul pas, și anume să te programezi pentru un consult cardiologic, indiferent de vârsta pe care o ai. Bolile cardiovasculare nu afectează numai persoanele în vârstă, ci și tinerii. În ultimii ani, incidența acestora la persoanele tinere a crescut considerabil și sunt implicit cazuri de copii sau adolescenți care pot suferi infarct miocardic.

Ce se întâmplă în cadrul unui consult cardiologic?

În primul rând, medicul va pune întrebări despre simptomele pe care le ai, frecvența și intensitatea acestora. Ulterior, urmează și examinarea fizică, în care va verifica bătăile inimii și îți va lua tensiunea.

De multe ori, examinarea fizică și anamneza nu sunt suficiente pentru o diagnosticare exacta, tocmai de aceea medicul va recomanda inclusiv analize de sânge care să arate existența unei boli de inimă sau investigații suplimentare, precum diferite teste de evaluare funcțională a inimii.

Ce analize de sânge sunt necesare pentru bolile de inimă?

Profilul lipidic este una din cele mai importante analize de sânge, care oferă informații despre nivelul de grăsime și colesterol din sânge, care pot duce la formarea plăcilor de aterom, ce pot obstrucționa circulația sângelui către organele vitale.

Profilul lipidic  este analiza care măsoară nivelul a 4 tipuri de grăsimi existente în sânge. 

  • Lipoproteinele cu densitate mică (LDL sau colesterolul “rău”. Un nivel prea mare al LDL poate duce la acumularea de grăsime în artere și poate crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral;
  • Lipoproteinele cu densintatea mare (HDL), numit și colesterolul “bun”, cu rol în curățarea arterelor;
  • Colesterolul total, care este suma LDL + HDL;
  • Trigliceridele - valoarea trigliceridelor reprezintă un punct important de reper în depistarea riscului de boli cardiovasculare atât la pacienții bărbați, cât și la pacienții femei. Click AICI pentru a afla ce sunt trigliceridele și de ce sunt atât de importante.

De asemenea, medicul de specialitate mai poate solicita și un test CRP (proteina C reactivă), care să confirme prezența unei inflamații la nivelul corpului. Cu ajutorul acestor două teste, medicul poate evalua riscul de boli cardiovasculare.

Glucoza serică este o altă analiză de sânge utilă în evaluarea risculului de boli cardiovasculare.  Valorile constant mai mari de 100 mg/dl reprezintă, de exemplu, un factor de risc cardiovascular.

Ce teste neinvazive sunt recomandate pentru bolile cardiovasculare?

Există multiple teste neinvazive pentru diagnosticarea bolilor de inimă sau monitorizarea evoluției acestora.

Electrocardiograma sau EKG este unul din aceste teste, care înregistrează activitatea inimii și o imprimă pe hârtie. Electrocardiograma permite medicului să observe bătăile neregulate ale inimii sau prezența anumitor leziuni.

Ecocardiografia este tot un test neinvaziv, care folosește ultrasunetele pentru a evalua activitatea funcțională a valvelor cardiace și a mușchilor inimii.

Testul de stres la efort este recomandat frecvent ca test pentru diagnosticarea bolilor de inimă și nu numai. Acesta poate fi recomandat atât sportivilor de performanță, cât și persoanelor care vor să înceapă un program intensiv de exerciții fizice. În timpul unui test de efort, vei alerga fie pe o bandă staționară sau vei pedala pe o bicicletă staționară, în timp ce electrozii montați direct pe piele vor monitoriza reacția inimii la efortul pe care îl depui.

Un alt test neinvaziv pentru diagnosticarea bolilor de inimă este și monitorul holter EKG, cu ajutorul căruia medicul poate să obțină informații esențiale despre posibilele disfuncții existente la nivelul inimii. Acest test implică purtarea unor electrozi aplicați direct pe piele timp de 48 de ore sau 72 de ore.

Dacă ai simptome precum dificultăți de respirație și dureri în piept, îți recomandăm să te programezi pentru o consultație de specialitate. În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover, beneficiezi GRATUIT de servicii medicale de cardiologie, în cadrul Spitalizării de zi, dacă ești asigurat CAS.

Radiografiile toracice pot fi și ele utile în diagnosticarea bolilor de inimă, la fel și tomografiile computerizate sau rezonanța magnetică nucleară/ RMN.

Pentru a te programa, poți apela următoroarele numere de telefon: 

0351.421.122 - CRAIOVA

0353.414.433 - TÂRGU JIU 

0349.883.880 - SLATINA

0757.133.144 - CALAFAT