Lucruri pe care trebuie să le știi despre anticoncepționale

Lucruri pe care trebuie să le știi despre anticoncepționale

Anticoncepționalele sunt comprimate medicamentoase, utilizate pentru a preveni apariția unei sarcini. Acestea reprezintă una din cele mai des recomandate metode de contracepție, eficiența lor fiind una foarte ridicată în condițiile în care sunt administrate corect. Cu toate acestea, există câteva mituri ce planează asupra utilizării și eficienței pilulei contraceptive. Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le știi despre acest mijloc de contracepție!

Anticoncepționalele sau contraceptivele orale inhibă ovulația, modifica endometrul și  în același timp mucusul cervical, făcând aproape imposibilă trecerea spermatozoizilor către uter și trompele uterine. Eficiența acestora este de aproape 99%, fiind considerate unele din cele mai eficiente metode de a preveni apariția unei sarcini. În 1% din cazuri, pacientele pot rămâne însărcinate, ca urmare a folosirii necorespunzătoare a acestor comprimate.

Sunt multe informații legate de efectele adverse ale utilizării anticoncepționalelor, unele dintre ele legate implicit de faptul că utilizarea anticoncepționalelor scade fertilitatea. Cât de adevărate sunt aceste informații? Vei afla răspunsurile în acest material.

Poți lua același tip de anticoncepționale pe care îl folosește prietena ta

Aceasta este probabil una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face. Medicul de specialitate este singurul care poate recomanda utilizarea anticoncepționalelor, în urma unei examinări clinice și a unor investigații suplimentare, chiar și teste de laborator. De ce? Din cauză că anticoncepționalele conțin hormoni, care pot afecta funcționarea normală a organismului sau pot agrava probleme deja existente. Dacă pilulele sunt autoadministrate de o pacientă cu probleme hepatice, endocrinologice sau cardiovasculare, cu istoric de tromboze sau este fumătoare, efectul acestora poate fi unul total nebenefic. De altfel, pentru aceste categorii de paciente nu este recomandată utilizarea de pilule contraceptive. Tocmai de aceea, consultul medical are rolul de a identifica cea mai bună metodă contraceptivă pentru pacientă, adaptată istoricului medical sau familial.

Anticoncepționalele îngrașă

Da, utilizarea pilulelor contraceptive poate avea acest efect, dacă sunt administrate ”după ureche”, tocmai din cauza faptului că acestea conțin hormoni. Contraceptivele orale combinate, de exemplu, conțin atât estrogen, cât și progesteron, în aceeași doză sau în doze diferite.  De aceea, consultul de specialitate este deosebit de important.

Dacă ai sărit peste o zi, poți lua 2 anticoncepționale în următoarea

Este total fals. Administrarea anticoncepționalelor se face zilnic, pentru că dozajele sunt special concepute pentru a nu declanșa un exces hormonal la nivelul organismului. Dacă ai uitat să iei o pastilă într-o zi, următoarea zi o vei lua pe cea dedicată zilei în curs.

Anticoncepționalele afectează fertilitatea

Dimpotrivă, utilizarea anticoncepționalelor poate reduce riscul de infertilitate, prevenind apariția unor afecțiuni precum endometrioza și diverse tipuri de cancere (cancer ovarian). Odată oprită administrarea, fertilitatea va avea același nivel ca înainte de administrare, nici mai mult, nici mai puțin. Efectul anticoncepționalelor nu persistă în organism. Studiile atestă faptul că femeile care au renunțat la administrarea pilulelor contraceptive au rămas însărcinate la scurt timp după acest lucru, unele chiar în decurs de câteva săptămâni.

Folosesc anticoncepționale doar în zilele în care există contact sexual

Pentru a fi eficiente, anticoncepționalele trebuie administrate potrivit recomandărilor producătorului, adică zilnic. Utilizarea lor doar în zilele în care există contact sexual este ineficientă și crește posibilitatea de a rămâne însărcinată.

Antibioticele afectează eficiența anticoncepționalelor

Acest lucru este adevărat. Sunt anumite categorii de antibiotice al căror efect poate interfera cu cel al pilulelor contraceptive. Tocmai de aceea, este recomandat ca în momentul în care medicul vă prescrie antibiotice, să precizați ce tip de anticoncepționale utilizați.

Programează-te acum pentru un consult de specialitate, dacă vrei să alegi această metodă contraceptivă!