Piele crăpată pe călcâie? Acest lucru poate spune multe despre sănătatea ta!

Piele crăpată pe călcâie? Acest lucru poate spune multe despre sănătatea ta!

Modul în care arată călcâiele tale poate spune multe despre starea generală de sănătate, nu este doar o consecință a lipsei de hidratare, a obezității, a încălțămintei nepotrivite sau a mersului incorect. Uscarea și crăparea pielii de pe călcâie și degetele de la picioare sunt simptome care pot apărea și din cauza anumitor boli. Iată care pot fi acestea!

Călcâiele crăpate nu sunt doar un simptom ce produce efecte ”inestetice”. De multe ori, acestea indică prezența unei boli, mai ales dacă sunt însoțite și de durere la mers. De aceea, este recomandat să ai atenție sporită la acest simptom și să iei măsuri, atunci când observi că se acutizează.

În unele cazuri, pielea crăpată poate fi un semnal de alarmă ce indică un deficit de vitamine și minerale, precum deficitul de zinc, vitamina C, B sau E.  Însă, într-o mare parte din cazuri, pielea crăpată a călcâielor indică diferite afecțiuni medicale, ce necesită investigații suplimentare.

Platfus

Platfusul sau piciorul plat nu numai că duce la dureri de mers, dar poate afecta și estetica piciorului. Simptomele cele mai des întâlnite ale acestei afecțiuni produse de încălțăminte sunt durerile de șold și cele lombare, produse de presiunea exercitată pe articulații. În unele cazuri, poate apărea și durere a degetelor de la picioare sau senzația de picioare amorțite. Călcâiele crăpate pot fi tot o consecință a aplatizării tălpilor, presiunea exercitată fiind mult mai mare asupra călcâielor. Atunci când apar dureri în timpul mersului, este recomandat consultul de specialitate.

Ciuperca piciorului

Sunt anumite tipuri de infecții fungice care pot duce la crăparea călcâielor, mai ales atunci când afecțiunea se află în stadii avansate. Dacă acest simptom este însoțit de altele precum micoza unghiilor, fisuri sau leziuni la nivelul degetelor de la picioare, vezicule și bule, atunci vizita la medicul de specialitate este recomandată. Pe cât de mult posibil, nu vă tratați acasă. Există foarte multe forme de infecții fungice, iar unele dintre acestea se pot agrava în urma administrării unui tratament incorect.

Psoriazisul și eczemele fac parte și ele din categoria afecțiunilor ce pot fi semnalate prin simptomul de călcâie crăpate.

Sarcina

Călcâiele crăpate pot apărea frecvent în sarcină, atât ca urmare a unei insuficiențe privind vitaminele și mineralele, cât și ca urmare a schimbării centrului de greutate, care face ca presiunea să fie distribuită în principal la nivelul câlcâielor. Fiind solicitate în exces, pielea se poate crăpa. În acest caz, cele mai bune soluții de tratament pot fi oferite de medicul dermatolog, alături de medicul care îți monitorizează sarcina, deoarece sunt anumite tipuri de tratamente care nu sunt recomandate în timpul sarcinii.

Bolile de rinichi

În unele cazuri, călcâiele crăpate pot indica și instalarea unor boli de rinichi. Atunci când rinichii nu mai funcționează corespunzător, pot apărea dezechilibre la nivelul sistemului mineral și osos. Dacă observi și alte simptome precum nevoia de a urina mai des, oboseală, probleme cu somnul și pleoape umflate, o vizită la medic este recomandată.

Călcâiele crăpate mai sunt și un simptom pentru neuropatia diabetică, afecțiune ce apare mai ales în cazul peroanelor care suferă de diabet.

Hipotiroidism

Persoanele care au hipotiroidism pot observa frecvent că au pielea crăpată la nivelul călcâielor. Iar dacă nu există încă un diagnostic în acest sens, atunci tot un consult de specialitate poate ajuta în acest sens.

Dacă simptomul de călcâie crăpate nu afectează decât estetic și nu vine însoțit de alte simptome, atunci poate fi tratat sau ameliorat la domiciliu, prin utilizarea de creme sau loțiuni care conțin uree, alfahidroxiacid și umectanți. De asemenea, un remediu la fel de eficient poate consta în băile în apă călduță și exfolierea ușoară a călcâielor folosind o piatră ponce.