Pielea ta poate fi în pericol! Vara există riscul acestor boli de piele!

Pielea ta poate fi în pericol! Vara există riscul acestor boli de piele!

Arsurile solare nu sunt singurele afecțiuni pe care pielea ta le poate avea în perioada verii. Datorită temperaturilor ridicate și a umidității crescute, există riscul de a dezvolta și alte afecțiuni, cele mai des întâlnite fiind dermatitele de contact și foliculita. Află totul despre riscurile la care te expui și cum poți face pentru a preveni bolile de piele în perioada verii!

Temperaturile ridicate și umezeala din timpul sezonului cald favorizează înmulțirea bacteriilor și ciupercilor, iar acest lucru duce la apariția diferitelor afecțiuni, cele mai multe dintre ele manifestate la nivelul pielii.

Dermatita de contact apare frecvent vara

Dermatita de contact este o afecțiune ce apare în urma contactului cu diferiți alergeni din componența plantelor sau prin simpla acțiune de atingere a unei suprafețe dure/iritante. În această categorie pot intra semințele de susan, henna, bumbac sau diferite tipuri de fructe cu semințe mai mici. Dermatita de contact se manifestă prin iritații și apariția unor plăci roșii umflate pe zona care a luat contact cu alergenii. De asemenea, senzația de mâncărime este intensă și poate produce o mare stare de disconfort.  

Foliculita afectează atât bărbații, cât și femeile

Foliculita este o infecție bacteriană ce apare preponderent în lunile de vară. Chiar dacă nu pune viața în pericol, foliculita poate să ducă la complicații, precum cicatrici sau pierderea părului din zona afectată. În general, foliculita trece în câteva zile, dacă forma este una ușoară. Uneori însă, este nevoie de tratament cu antibiotic pentru a elimina toate simptomele. Foliculita se manifestă prin apariția de puncte roșii cu capătul alb, în jurul firelor de păr. Ulterior apar umflăturile pline cu puroi, care se sparg și duc la formarea crustelor.

Dacă vrei să eviți foliculita, încearcă să folosești mai puține creme hidratante pe bază de uleiuri, care pot duce la obstrucționarea canalelor sebacee și să găsești soluții alternative pentru epilatul clasic, care poate crea condiții prielnice pentru pătrunderea bacteriilor în straturile adânci ale pielii.

Cele mai bune sfaturi pe care le poți aplica în ideea de a evita instalarea acestei afecțiuni sunt:

  • Poarte haine cât mai lejere
  • Mergi la piscină sau jacuzzi unde știi că se respect normele de igienă
  • Spală costumul de baie după utilizare
  • Mare atenție la modul în care folosești aparatul de ras sau ceara. Schimbă lama cât mai des și pregătește cu atenție zona, înainte de epilare/bărbierit.

Ciuperca piciorului duce la un mare disconfort

Pe timpul verii, ciupercile pielii sunt foarte des întâlnite. Acestea pot fi luate fie de la animale, fie prin contactul cu diferite suprafețe, cum ar fi podele, covoare, piese de mobilier. Există cazuri în care inflamația este pregnantă și pot să apară inclusiv leziuni roșiatice rotunde. Ciuperca piciorului este o afecțiune des întâlnită, ce apare atât la adulți, cât și la copii. Aceasta poate fi ”luată” ușor din locuri publice, precum vestiare, dușuri sau piscine, așă că mare atenție la igiena locurilor în care ajungeți în această vară. 

Pitiriazis versicolor

Această boală a pielii este produsă de o ciupercă, ce se găsește peste tot, inclusiv la suprafața pielii. Atunci când igiena pielii este realizată corespunzător, Pityrosporum este îndepărtată odată cu celulele moarte. Atunci când se înmulțește, produce dezechilibru la nivelul pielii, iar această își schimbă culoarea, apărând și pete albe.

Șampoanele care au în compoziție sulfură de seleniu și cremele antifungice pot fi o soluție foarte bună pentru eliminarea simptomelor neplăcute și pentru tratarea acestei boli de piele.

Indiferent de simptomele pe care le aveți, cel mai important este să mergeți la un consult dermatologic, în urma căruia să primiți un diagnostic exact.