Răceala la ovare, un mit!

Răceala la ovare, un mit!

Unul din cele mai cunoscute mituri existente în ceea ce privește afecțiunile ginecologice este cel al răcelii la ovare. De fapt, această afecțiune nu există, medical vorbind. Ce este de fapt, răceala la ovare și prin ce simptome este anunțată? Aflați din acest material.

Răceala la ovare este de fapt, o afecțiune ginecologică numită anexită. Medical vorbind, nicio pacientă nu poate ”răci” la ovare, cum nici frigul nu este o cauză care duce la apariția anexitei.

Ce este răceala la ovare și cum apare?

Răceala la ovare sau anexita este, de fapt o boală inflamatorie pelvină și apare în urma unei infecții, nu în urma expunerii la frig, așa cum se crede eronat. Modul în care apare anexita nu este deloc asemănător ”răcelii” și nici simptomele nu sunt similare.

Ceea ce este adevărat este faptul că anexita apare frecvent în timpul sezonului rece, deoarece frigul scade sistemul imunitar și poate duce la accentuarea simptomelor.

Cele mai des întâlnite tipuri de bacterii care duc la apariția anexitei sunt cele care produc gonoree, clamidioza, tricomoniază, micoplasmă sau ureaplasmă. Drept pentru care, principala cauză pentru apariția anexitei poate fi contactul sexual neprotejat.

Odată intrate în organism, bacteriile populează colul uterin sau uterul, ducând la apariția inflamației. În unele cazuri, această infecție se poate extinde, până la nivelul ovarelor sau trompelor uterine.  Dacă nu este tratată, poate duce la infertilitate.

Episoadele frecvente de anexită pot duce la obstrucționarea trompelor uterine și implicit la probleme în ceea ce privește funcționarea acestora: șanse reduse de obținere a unei sarcini și risc ridicat de sarcină extrauterină.

Anexita: factori de risc

Anexita apare în urma unui contact sexual neprotejat sau în urma spălăturilor vaginale foarte dese, care produc dezechilibre la nivelul florei vaginale. De asemenea, un factor mare de risc este și prezența unei răni pe col sau a unor intervenții chirurgicale la nivelul organelor genitale.

Riscul de anexită sau răceală la ovare este mult mai mare în cazul femeilor tinere, active sexual, care au parteneri sexuali multipli.

Cum se manifestă anexita?

Inflamația se poate produce fie unilateral, fie bilateral, tocmai de aceea simptomele pot fi resimțite fie pe o parte, fie pe ambele părți, în funcție de zonele activate. 

Simptomele anexitei produc un mare disconfort pacientei și cu greu pot fi ignorate. Cel mai frecvent simptom care apare în cazul anexitei este durerea resimțită la nivelul abdomenului inferior, durere ce se poate accentua la urinare sau în timpul contactului sexual.

Schimbarea culorii secreției vaginale este un alt simptom și un semnal de alarmă că este nevoie de un consult de specialitate. Vezi aici "Ce arată culoarea secrețiilor vaginale? Când este cazul să te îngrijorezi?"

Anexita are și alte simptome, cum ar fi:

  • Urinări frecvente
  • Dereglări menstruale
  • Febră, în anumite cazuri, alături de vărsături sau grețuri.

Atunci când apar aceste simptome, este nevoie de un consult medical de specialitate. Automedicația nu este recomandată, deoarece poate duce la acumulări de puroi sau apariția unor infecții sistemice.

Cum este diagnosticată anexita?

Anexita este diagnosticată în cadrul unui consult de specialitate. Deoarece această afecțiune are simptome comune cu ale altor boli ginecologice, este nevoie de o diagnosticare exactă și de un diagnostic diferențial, de cele mai multe ori, care să excludă alte cauze.

În cadrul consultului, medicul de specialitate va palpa zona abominală, pentru a vedea ce inflamații există și cum sunt poziționate. Ulterior, va recolta o probă de secreție vaginală, iar în urma primirii rezultatelor, va recomanda și un plan de tratament corespunzător.

În unele situații, poate fi nevoie inclusiv de investigații suplimentare, precum ecografii pelvine, colposcopii și analize de sânge.

Tratamentul în caz de anexită presupune în special medicamente antibiotice, care să combată infecția bacteriană. Alături de antibiotic, medicul va recomanda și antiinflamator, care să reducă disconfortul local. De asemenea, trebuie testat și partenerul, anexita fiind în esența o boală cu transmitere sexuală.

Dacă nu este tratată, anexita poate duce la infertilitate, precum și la infectarea ficatului, ce duce la peritonită. De asemenea, poate să apară ruptura unui abces în zona ovarelor. Abcesele apar în cazurile grave, în care infecția la nivelul trompelor uterine duce la acumularea de lichid și puroi.

Programează-te la un consult de specialitate dacă ai simptomele descrise mai sus. Există o posibilitate ca în spatele acestor simptome să se ascundă un episod de anexită.