Sângerări la menopauză: normale sau nu?

Sângerări la menopauză: normale sau nu?

Menopauza este o etapă naturală din viața unei femei, despre care se vorbește încă insuficient. Tocmai de aceea, este necesar ca pacientele să înțeleagă această etapă ca fiind una normală, ce marchează sfârșitul vieții reproductive. Însă dacă menopauza este naturală și normală, se poate spune același lucru și despre sângerările la menopauză? Sunt sau nu normale aceste sângerări și ce afecțiuni pot indica?

Menopauza apare în momentul în care ovarele încetează să funcționeze, implicit să producă estrogen. Drept urmare, femeia nu mai are menstruații. Lipsa estrogenului poate duce la atrofia vaginului și endometrului și la creșterea nivelului hormonului foliculostimulant, care încearcă să stimuleze ovarele, chiar dacă acestea nu mai sunt funcționale.

Chiar dacă menstruația se oprește, există posibilitatea ca în anumite cazuri, pacientele să experimenteze sângerări la menopauză, ceea ce poate ridica întrebări legate de normalitatea acestui fenomen și de posibilele afecțiuni asociate.

De ce pot apărea sângerările la menopauză?

Odată cu menstruația, în interiorul uterului, pe suprafețele endometrului, pot apărea microeroziuni ale suprafeței epiteliale. În acest fel, apare inflamația cronică, ce poate duce la sângerări ușoare.  În alte situații, sângerarea la menopauză poate indica anumite afecțiuni. Consultul de specialitate este indicat atunci când pacienta observă aceste sângerări, pentru că este singura metodă de diagnosticare exactă a cauzei care a dus la apariția sângerării.

Sângerările la menopauză pot fi normale în anumite circumstanțe, cum ar fi în perioada de premenopauză și perimenopauză. În aceste faze de tranziție, menstruația poate deveni neregulată și pot apărea sângerări ușoare sau abundente.

În general, sângerările genitale anormale la menopauză sunt atribuite uterului, însă acestea pot proveni și de la alte organe, precum perineu, vulvă, vagin, colul uterin sau trompele uterine.

În unele situații, sângerarea poate fi cauzată de o afecțiune a ovarelor, uretrei, vezicii sau chiar tractului gastro-intestinal și poate fi confundată cu o sângerare vaginală. Tocmai de aceea, consultul de specialitate este foarte important, pentru că poate fi nevoie de un diagnostic diferențial în identificarea cauzei.

Cum se manifestă sângerarea la menopauză?

Sângerarea la menopauză poate avea mai multe forme. Aceasta poate varia de la pete ușoare, care sunt fie gri-roz sau chiar maronii. În unele situații, pacientele pot experimenta un flux intens, asemănător unei menstruații, însă fără durere.  Atunci când apar aceste sângerări, este nevoie de un consult ginecologic.

Sângerarea la menopauză: ce boli poate indica?

Sângerările la menopauză pot indica uneori probleme de sănătate care necesită atenție medicală. Acestea pot include:

Afectarea mucoasei uterine (endometru)

Polipii endometriali, hiperplazia endometrială și cancerul endometrial sunt afecțiuni care pot provoca sângerări la menopauză. Polipii și hiperplazia endometrială sunt de obicei benigne, dar pot crește riscul de cancer endometrial.

Fibrom uterin

Aceste tumori benigne pot provoca sângerări la menopauză. În funcție de dimensiunea și localizarea lor, poate fi necesar un tratament, ce poate implica și intervenții chirurgicale.

Polipii endometriali

Aceștia sunt creșteri benigne care pot apărea în mucoasa uterului și pot duce la sângerări. În funcție de simptome și de dimensiunea polipilor, tratamentul poate include observarea atentă sau îndepărtarea polipilor prin histeroscopie.

Atrofia vaginală și vulvară

La menopauză, nivelul de estrogen scade, ceea ce duce la subțierea și uscarea țesuturilor vaginale și vulvare. Această atrofie poate duce la sângerări, în special în timpul sau după contactul sexual. Tratamentul poate implica administrarea de estrogen local sub formă de cremă.

Hiperplazia endometrială

Aceasta este o creștere excesivă a mucoasei uterului și poate cauza sângerări. Tratamentul depinde de tipul de hiperplazie și de severitatea simptomelor, dar poate include terapie cu progesteron, îndepărtarea chirurgicală a mucoasei uterine sau histerectomie.

Infecții

Și infecțiile vaginale sau cervicale pot provoca sângerări la menopauză. În funcție de cauza ce a dus la infecție, acestea pot fi tratate cu antibiotice sau alte medicamente.

Sângerările la menopauză pot indica, de asemenea, cauze mai puțin frecvente, cum ar fi polipii cervicali sau cancerul cervical

Cancerul endometrial, una din cele mai frecvente forme de cancer

Cancerul endometrial poate fi și el anunțat prin sângerare vaginală, care se manifestă chiar în fazele timpurii ale bolii, ceea ce ajută la diagnosticarea timpurie a afecțiunii. De aceea, consultul medical devine cât se poate de important. Tratamentul poate include histerectomie, radioterapie, chimioterapie sau terapie hormonală.

Dacă sunteți la menopauză și aveți sângerări, atunci este momentul să vă programați la un consult de specialitate pentru un diagnostic corect și pentru a discuta despre opțiunile de tratament potrivite.