Sindromul de tunel carpian, o afecțiune des întâlnită

Sindromul de tunel carpian, o afecțiune des întâlnită

Te doare mâna frecvent? Sau poate că simți amorțeală și furnicături la nivelul acesteia. Una dintre cauze poate fi sindromul de tunel carpian, care apare frecvent la persoanele care execută mișcări repetitive ale mâinii, cum ar fi utilizarea unui mouse, de exemplu. Ce simptome are sindromul de tunel carpian și ce soluții de tratament există? Afli din acest material.

Sindromul de tunel carpian este destul de des întâlnit în rândul populației active. Cu toate că poate părea o afecțiune banală, sunt și cazuri în care pacienții ajung să folosească mâna cu mare greutate, din cauza durerii.

Ce este sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune medicală care apare atunci când nervul median din încheietura mâinii este comprimat sau lezat, iar acest lucru duce la durere, amorțeală și slăbiciune în mână și încheietură.

Această boală este o neuropatie de compresie, care este cauzata de  inflamația tendoanelor de la nivelul tunelului carpian.

Ce este nervul median?

Nervul median este unul dintre cei trei nervi principali din mână, care controlează, printre altele, mișcarea degetelor și a mâinii. Acest nerv este format prin unirea ramurilor nervoase din coloana vertebrală și trece prin canalul carpian.

Cum apare sindromul de tunel carpian?

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune ce apare în urma unor mișcări repetitive, care pun presiune asupra aceleiași zone sau solicită aceeași parte a mâinii sau încheieturii mâinii. De exemplu, utilizarea excesivă a mouse-ului sau a tastaturii poate duce la apariția acestei afecțiuni.

În unele cazuri, sindromul de tunel carpian este o consecință a unor afecțiuni medicale, precum diabetul zaharat, hipotiroidismul și poliartrita reumatoidă. Sarcina, de asemenea, poate duce la apariția sindromului de tunel carpian.

Cum recunoști sindromul de tunel carpian?

Ca urmare a presiunii constante exercitate asupra nervului median și articulației mâinii, pot să apară o gamă diversificată de simptome, printre care se numără durerea. De altfel, durerea este primul simptom pe care îl resimte pacientul, alături de amorțeală și furnicături existente la nivelul mâinii. Tot lezarea nervului poate induce senzația de slăbiciune la nivelul mâinii și o greutate ceva mai mare în a o folosi.

Aceste dureri pot fi locale sau pot iradia către zonele învecinate. Sunt cazuri în care pacienții menționează faptul că resimt durerea inclusiv în antebraț și la nivelul umărului. Simptomele pot fi resimțite mult mai acut noaptea, intensitatea lor putând chiar să trezească pacientul din somn. 

De asemenea, simptomele sunt resimțite mult mai acut la nivelul degetelor I-IV de la nivelul mâinii.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi sindromul de tunel carpian?

Dacă această afecțiune este lăsată să evolueze fără tratament, poate duce în timp la lipsa de coordonare a mișcărilor, precum și la atrofia mușchilor flexori și extensori ai degetelor.

Cum este diagnosticat sindromul de tunel carpian?

Diagnosticul sindromului de tunel carpian se bazează pe istoricul medical și examinarea clinică, în primul rând. În unele situații, poate fi nevoie de electromiografie sau ecografia de părți moi, pentru a stabili gradul de afectare a nervului median și a structurilor de la nivelul tunelului carpian.

Mai pot fi necesare radiografiile, precum și investigații paraclinice de laborator: determinarea indexului glicemic, factorului reumatoid, precum și a hormonilor tiroidieni, în vederea stabilirii cauzei exacte care a dus la apariția sindromului de tunel carpian.

Poate fi trata sindromul de tunel carpian?

Da, sindromul de tunel carpian poate fi tratat. În fază inițială, medicul de specialitate poate recomanda administrarea de antiinflamatoare pe cale orală, pentru a reduce nivelul inflamației. De asemenea, poate recomanda utilizarea de proteze de încheietură, precum și infiltrații la nivelul tunelului carpian.

Fiziokinetoterapia poate da rezultate foarte bune, reducând sau eliminând simptomele și redând funcționalitatea articulațiilor.

Tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la îmbunătățirea recuperării.

La ce medic mergi atunci când suferi de sindrom de tunel carpian?

Consultul de ortopedie este primul pas înspre vindecare. Medicul ortoped este cel care te poate ajuta să elimini complet simptomele sindromului de tunel carpian.

Poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?

În multe cazuri, sindromul de tunel carpian poate fi prevenit prin respectarea unor reguli foarte simple. Primul pas este limitarea mișcărior care implică utilizarea repetată a încheieturii mâinii și degetelor.

Iată câteva măsuri preventive care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea sindromului de tunel carpian:

  • Mențineți o poziție corectă a mâinii și a încheieturii mâinii atunci când lucrați la un computer sau când efectuați alte activități care implică utilizarea repetată a mâinii și a degetelor. De preferat este să utilizați tastaturi ergonomice.
  • Luați pauze pentru a vă relaxa mâinile și a reduce tensiunea în încheietura mâinii.
  • Faceți exerciții pentru încheietura mâinii și degete, în ideea de a menține mușchii și tendoanele flexibile.
  • Încălziți-vă mâinile înainte de a începe activitățile care implică utilizarea repetată a mâinii și a degetelor.
  • Mențineți o greutate sănătoasă pentru a reduce presiunea asupra încheieturii mâinii și a altor articulații.
  • Reduceți consumul de alcool și nicotină, care pot afecta circulația sângelui și pot crește riscul de apariție a afecțiunilor care pot afecta nervul median.
Programează-te acum pentru un consult de specialitate la Centrul Medical Phoenix Medicover!