Ce este coronavirus și cum puteți reduce riscul infectării?

Ce este coronavirus și cum puteți reduce riscul infectării?

Coronavirus este o boală care nu are un tratament specific și care  poate deveni mortală, dacă simptomele nu sunt tratate la timp. Boala afectează în general animalele, iar până în prezent nu există suficient de multe date legate de caracteristicile clinice ale bolii. Cu toate acestea, există o serie de măsuri standard care pot fi aplicate pentru a reduce riscul infectării cu noul coronavirus. 

Până acum, au fost raportate peste 1.300 de cazuri, dintre care 23 în afara Chinei. Douăzeci și unu dintre aceștia au avut istoric de călătorie în orașul Wuhan, China. Peste 200 dintre aceste cazuri au fost raportate ca fiind grave, fiind înregistrate și peste 40 decese.

Ce este coronavirus?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute. Virusul este transmis de la animale la oameni, în urma contactului neprotejat cu acestea. Potrivit unor surse, originile virusului s-ar afla într-o piață de pește din Wuhan, unde se vând și produse în mod ilegal. Acest tip de virus afectează în general animalele, precum bovine, lilieci și pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis și la om. Mulți dintre pacienți au spus însă că nu au fost expuși contactului direct cu animalele în lunile de dinaintea îmbolnăvirii.

Potrivit OMS, până în prezent, nu se cunosc suficient de multe lucruri despre epidemiologia din 2019-nCoV pentru a trage concluzii despre caracteristicile clinice complete ale bolii, intensitatea transmiterii de la om la om și sursa originală a focarului.

Care sunt simptomele coronavirus?

Simptomele coronavirus sunt asemănătoare răcelii și gripei, iar în general acestea apar  la 2-14 zile de la expunere. Acestea sunt febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău.  La bebeluși și la vârstnicii cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusul poate duce la pneumonie sau bronșită.

Cum poți preveni infestarea cu noul coronavirus?

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de Sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt:

  • Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
  • Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;
  • Gătirea temeinică a cărnii și a ouălor;
  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mentineti distanța), acoperiti gura și nasul atunci când tușiți, fie cu țesături de unică folosință, fie cu pliul cotului.  
  •  Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;
  • Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.

Măsuri suplimentare

  • Oferiți o mască medicală persoanelor suspecte de infestarea cu vCV
  • Trebuie respectate  procedurile de curățare și dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu.

Există tratament?

În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru acest tip de virus. Persoanele infectate pot primi asistență medicală pentru tratarea simptomelor, pentru cazurile mai grave prioritară fiind asigurarea funcționării organelor vitale.

Din fericire, o mare parte din simptome pot fi tratate, condiția fiind ca pacientul să se prezinte din timp la medicul specialist.

Evaluarea OMS cu privire la riscul acestui eveniment nu s-a schimbat de la ultima actualizare (22 ianuarie): foarte ridicată în China, ridicată la nivel regional și moderată la nivel global.

*Prezentul material a fost realizat cu datele furnizate de OMS la data de 26 ianuarie 2020.