CAMPANIE DE VACCINARE ANTIGRIPALĂ 2019/2020

CAMPANIE DE VACCINARE ANTIGRIPALĂ 2019/2020

În fiecare an, odată cu venirea toamnei și scăderea temperaturilor, crește pericolul îmbolnăvirii de gripă, boală infecțioasă de natură virală cauzată în principal de tulpini ale virusului gripal, care se pot schimba în fiecare an.

Statistica medicală arată că, anual, se pot îmbolnăvi de gripă între 5-15% dintre adulți și 15-42% dintre copii. Cel mai eficient mod de a o preveni este vaccinarea antigripală.

Pe data de 15 octombrie 2019 Medicover începe campania de vaccinare antigripală în toate centrele proprii din București, Brașov, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Piteşti, Ploiești, Timișoara precum și în clinicile partenere din țară.

 

Abonații noștri care au vaccinarea inclusă în abonamente, vor beneficia de vaccin și administrare gratuite; abonații care nu au acest serviciu acoperit de planuri, vor beneficia de administrare gratuită și vor achita doar costul vaccinului.

Pentru vaccinare, abonații Medicover adulți se pot prezenta în orice clinică Medicover, fără programare. 

Pentru abonații copii este necesară o programare prealabilă la medical de familie sau pediatru.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să apelați recepțiile Phoenix:

  • Craiova - 0351.421.122; 0351.466.211; 0351.801.868;
  • Tirgu Jiu - 0353.414.433;
  • Slatina: 0349.883.880.

GRIPA este o afecțiune virală a sistemului respirator, determinată de mai multe tipuri de virusuri gripale și paragripale. Poate fi ușor confundată cu alte tipuri de infecții virale respiratorii. Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este însoțită de febră ridicată, prezentă chiar de la debutul bolii, împreună cu starea de rău general.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent în secrețiile eliminate prin strănut și tuse. Inhalarea acestor particule determină îmbolnăvirea celor din jur. Și saliva conține virus gripal, așa că boală se poate transmite și prin contact direct: de la strângerile de mână, la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnavă. Bolnavii de gripă sunt contagioși de la 2 la 7 zile de la debutul simptomelor.

Prevenirea gripei presupune respectarea măsurilor de igienă (ex: spălatul mâinilor) și evitarea spațiilor aglomerate, dar cea mai eficientă măsură rămâne vaccinarea anuală cu vaccin antigripal.

Recomandări pentru vaccinare: în sezonul 2019/2020 utilizăm vaccinul VaxigripTetra – un vacin antigripal tetravalent, produs de compania farmaceutică Sanofi Pasteur, Franța. Acest vaccin corespunde recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătătii) (pentru emisfera nordică) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2019/2020, respectând în același timp și cerințele Farmacopeei Europene pentru vaccinurile antigripale.

 

O doză (0.5 ml) suspensie injectabilă conține:

Virus gripal (inactivat, fragmentat) din următoarele tulpini*:

  • A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09                                                                               15 micrograme HA**

           - tulpină similară (A/Brisbane/02/2018, IVR-190)

  • A/Kansas/14/2017 (H3N2)                                                                                             15 micrograme HA**

           - tulpină similară (A/Kansas/14/2017, NYMC X-327)                                            

  • B/Colorado/06/2017                                                                                                       15 micrograme HA**

           – tulpină similară (B/Maryland/15/2016, NYMC BX-69A)

  • B/Phuket/3073/2013                                                                                                       15 micrograme HA**  

           - tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic)

  *cultivat pe ouă de găină, provenite din colectivităti de găini sănătoase

**hemaglutinină

 

Celelalte componente sunt: soluție tampon salină, care conține-clorură de sodiu, clorură de potasiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat de potasiu, apă pentru preparate injectabile.

VAXIGRIP TETRA poate conține, în cantităţi foarte mici, ouă (ovalbumină, proteine de pui), neomicină, formaldehidă sau octoxinol-9, folosite în timpul procesului de fabricație..

Vaccinul antigripal este în general recomandat tuturor persoanelor pentru profilaxia gripei și în special celor cu risc crescut de complicații ale gripei.

Vaccinarea este recomandată în special următoarelor categorii de pacienți:

 •           cu vârstă de peste 65 de ani

 •           cu boli respiratorii cronice

 •           cu afecțiuni cardiovasculare, indiferent de cauză

 •           cu afecțiuni renale cronice

 •           cu diabet zaharat

 •           cu imunodeficiențe, cum ar fi: infecția cu HIV, afecțiuni hematologice maligne sau pacienții care primesc medicamente imunosupresoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie – situaţii în care trebuie să informaţi medicul înainte de vaccinare

 •           membrii familiilor persoanelor cu risc de a suferi complicaţii în urma îmbolnăvirii

Doze și mod de administrare: Vaccinul este recomandat adulților și copiilor cu vârsta peste 6 luni. Se administrează prin injectare intramusculară sau subcutanată. Doza pentru adulți și copii peste 6 luni este de 0,5 ml sau conform indicațiilor medicului. Copiilor sub 9 ani care nu au mai fost vaccinaţi anterior, li se administrează o a doua doză de 0.5 ml la cel puţin 4 săptamâni.

Pentru copii vaccinarea se va face numai cu avizul medicului!

Durata imunizării: Protecția vaccinului se obține, în general, în interval de 14 – 21 de zile după administrare, iar durata imunității post-vaccinale este de minim 6 luni.

Contraindicații: Vaccinarea nu este recomandată persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasăre, neomicină, formaldehidă, octoxinol-9 sau celor care au avut o reacție alergică severă la o vaccinare antigripală anterioară.

Atenționări speciale și precauții: Se recomandă ca imunizarea să fie amânată la pacienții cu boli febrile sau infecții acute. Administrarea vaccinului antigripal poate fi făcută simultan cu alte vaccinuri (în seringi separate şi locuri de injectare diferite), dar se recomandă consultarea și avizul medicului înainte de vaccinare.

Sarcina și alăptarea: Vaccinul poate fi utilizat în timpul sarcinii numai la recomandarea medicului. Vaccinarea antigripală este posibilă în timpul alăptării cu avizul medicului.

Atunci când este administrat în timpul sarcinii, vaccinul ajută la protejarea gravidei, dar și a copilului său, de la naștere până la o vârstă mai mică de 6 luni, prin intermediul transmiterii protecției de la mamă la copil în timpul sarcinii.

Reacții adverse: Reacții locale, obișnuite - eritem (roșeață), edem (umflătură), durere, echimoză, indurație.

Reacții generale, obișnuite: dureri de cap, transpirație, tremurături, febră, dureri musculare, dureri articulare. Aceste simptome dispar în general fără tratament în 1-3 zile.

Foarte rar pot apărea nevralgii, parestezii, convulsii, tulburări hematologice, reacții alergice severe.

Posibilele reacţii adverse sunt descrise pe larg în prospectul vaccinului.

 

OFERTĂ VALABILĂ ÎN PERIOADA 15 OCTOMBRIE 2019 - 15 FEBRUARIE 2020:

Prețul pentru pacienții care doresc doar vaccinare este de 69 lei. 

Prețul pentru pacienții care doresc vaccinare și o consultatie la un medic generalist este de 120 lei.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresaţi unui medic Phoenix - Medicover.

 

În caz de simptome sau semne ale reacțiilor adverse, vă rugăm să contactaţi un medic