Ai putea avea stafilococ auriu și să nu știi?

Ai putea avea stafilococ auriu și să nu știi?

Stafilocolul auriu este o bacterie care există în organismul uman, în stare latentă. Mulți dintre pacienți o au și nu știu de existența ei, pentru că nu generează simptome decât în momentul în care sistemul imunitar este afectat, iar săntatea are de suferit. Din nefericire, stafilococul auriu este una dintre bacteriile rezistente la anumite tipuri de antibiotice, lucru ce îngreunează și tratamentul, în unele cazuri. De ce este periculoasă această bacterie și ce efecte poate produce? 

Stafilococul auriu este o bacterie patogenă, ce face parte dintr-un grup de 30 de bacterii de formă sferică. În mod normal, această bacterie se regăsește la nivelul pielii sau al mucoasei nazale și nu generează simptome, decât în momentul în care sistemul imunitar este slăbit. Atunci, această bacterie intră în circulația sângelui, afectând funcționarea organelor vitale: plămâni, inimă, implicit sistemul osos și articulațiile. De multe ori, infecțiile pe care le produce  au un impact major asupra sănătății.

Ce afecțiuni produce stafilococul auriu?

Gravitatea afecțiunilor este direct condiționată de starea în care se află sistemul imunitar. Cu cât este mai slăbit, cu atât și infecțiile vor fi mai severe.

Stafilocolul auriu poate produce diferite infecții la nivelul pielii, cum ar fi abcesele. De multe ori, infecția se manifestă prin secreții purulente, ce produc leziuni, durere și o mare stare de disconfort pacientului. Zonele afectate sunt cu precădere cele de la nivelul ochilor sau proximitatea ochilor.

În alte cazuri, stafilocolul auriu produce infecții de tract respirator, cum ar fi faringitele, bronșitele sau chiar pneumonie, atunci când infecția se extinde la nivelul plămânilor.

Destul de frecvent întâlnite sunt și infecțiile digestive, ce se manifestă prin simptome specifice, precum greață și vărsături.

Atunci când infecția ajunge la nivelul oaselor, apar dureri articulare și osoase, însoțite de înroșirea zonei afectate.

Cum pot fi recunoscute infecțiile cu stafilocolul auriu?

Simptomele infecțiilor diferă, în funcție de zona afectată. Este important de știut că o infecție cu această bacterie nu produce neapărat simptome specifice, ci simptome ce pot fi confundate cu alte afecțiuni.

Printre cele mai frecvente și ușor de recunoscut simptome se numără:

  • Greață
  • Vărsături
  • Durere și roșeață a pielii
  • Bășici, dacă infecția se produce la nivelul pielii
  • Febră
  • Tuse cu sânge (dacă sunt afectați plămânii)
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri de oase

Pentru diagnosticare exactă, medicul de specialitate va efectua analize de sânge, precum și diferite teste ale fluidelor infectate.

Tratamentul infecțiilor cu stafilococ auriu diferă de la un caz la altul.Uneori, infecțiile pot fi tratate prin administrare de unguente sau de antibiotice orale și/sau intravenoase. Dacă oasele sunt cele afectate, atunci soluția de tratament este foarte posibil să fie cea chirurgicală.

Poate fi prevenită infecția cu stafilococ auriu?

Da, aceeastă infecție poate fi prevenită prin respectarea unei reguli foarte simple, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor.

Consultul de specialitate este singurul care poate ajuta la diagnosticare exactă. Orice amânare poate duce la extinderea infecției și implicit la apariția complicațiilor.