Ce cauză pot avea sunetele pe care le auzi la nivelul urechii?

Ce cauză pot avea sunetele pe care le auzi la nivelul urechii?

Pocnituri la nivelul urechii? O mare parte dintre pacienți s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu aceste simptome, ce pot deveni cât se poate de agasante, mai ales atunci când împiedică pacientul să realizeze activitățile zilnice normale. Pocniturile în ureche nu sunt normale, fiind un semn clar că există o afecțiune care le produce. Medicul ORL este cel care poate identifica exact cauza care duce la apariția acestor pocnituri la nivelul urechii.

De multe ori, pocniturile la nivelul urechii nu sunt ceva normal și este nevoie de investigații suplimentare pentru identificarea cauzei care a dus la apariția acestora. Iată ce pot semnifica!

Când sunt considerate normale pocniturile la nivelul urechii?

Mulți oameni au pocnituri în ureche atunci când înghit, iar acest lucru este normal. În această situație, pocniturile apar ca urmare a mișcării de deschidere și închidere a trompei lui Eustachio. Aceasta este o trompă complexă care se deschide la înghițire pentru a lăsa aerul să intre în urechea medie.

Pocnituri în ureche atunci când ești răcit

După o răceală sau o gripă, dacă trompa lui Eustachio este inflamată, pocniturile din ureche pot deveni mult mai puternice. Pentru a identifica exact cauza și pentru a găsi o soluție de tratament, este nevoie de examinarea trompei lui Eustachio.  

Pocniturile la nivelul urechii pot proveni și de la schimbările de presiune din interiorul urechii medii, aspect pe care cu siguranță l-ai experimentat fie atunci când ai zburat cu avionul, fie atunci când poate ai înotat sau te-ai scufundat la adâncimi mai mari.

În unele situații, miringotomia poate fi o soluție pentru eliminarea pocniturilor la nivelul urechii. Această procedură este efectuată de un medic ORL, sub anestezie și examen otomicroscopic.

Miringotomia constă în efectuarea unei mici găuri în timpan, astfel încât să ajute medicul să își da seama dacă pocniturile se datorează schimbărilor de presiune. Acea incizie de 2-3 mm efectuată în membrana timpanică poate egaliza presiunea, în aceste condiții.

Probleme de contracție musculară

Există doi mușchi mici în urechea medie, care se pot contracta ritmic. Atunci când se contractă, sunetul pe care îl resimte pacientul este cel al unei ”fâlfâituri”. Uneori, acești mușchi se contractă imprevizibil la interval de câteva secunde, cu momente bune și rele pe parcursul zilei sau al săptămânii. Acest lucru poate perturba somnul și poate cauza o stare de disconfort accentuată, mai ales dacă să produce de mai multe ori pe minut.

Soluția de tratament poate fi obținută în urma unui consult ORL, în cadrul căruia medicul poate apela inclusiv la timpanometrie pentru a măsura schimbarea presiunii pe măsură ce mușchiul se contractă (care poate, de asemenea, să spună uneori ce mușchi este implicat).

Tratamentul pentru contracție musculară la nivelul urechii variază de la un caz la altul, iar uneori poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru eliminarea acestor zgomote.

Spasmele musculare la nivelul urechii interne se pot datora și unei patologii neurologice, cum ar fi scleroză multiplă sau accident vascular cerebral.

Probleme ale articulației temporo-mandibulare (ATM)

Articulația temporo-mandibulară este articulația care leagă maxilarul inferior (mandibula) de craniu. Este una dintre cele mai complexe articulații din corp și permite mișcarea maxilarului pentru a deschide și închide gura, pentru a mesteca și pentru a vorbi.

Atunci când apar probleme la nivelul articulației temporo-mandibulare sunt denumite tulburări temporo-mandibulare (TMD) sau disfuncții temporo-mandibulare (DTM).

Odată cu îmbătrânirea și cu uzura cauzată de afecțiunile dentare, această articulație poate degenera și poate începe să pocnească la deschiderea și închiderea gurii.

Tulburările temporo-mandibulare pot provoca zgomote sau senzații de clic în ureche. Acestea pot fi cauzate de dislocarea discului articular sau de alte disfuncții ale articulației.

Tinitus sau țiuitul în ureche

Se estimează că aproape 2% din populația generală este afectată de tinitus. De fapt, tinitusul este o manifestare ce poate fi regăsită în peste 200 de afecțiuni, printre care se numără:

  • Infecții are urechii
  • Otita serioasă
  • Boala Meniere
  • Hipertensiune arterială
  • Diabet zaharat
  • Boli ale tiroidei

Diagnosticul de tinus este stabilit în urma unui consult de specialitate, de către medicul ORL. Poate fi necesară realizarea unor audiograme, precum și a unor teste de tipul:

  • teste de mișcare ale ochilor, maxilarului și gâtului
  • teste de tip imagistic - ecografie Doppler, Computer Tomografie (CT) sau Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) de cap și gât.
Dacă simțiți zgomote la nivelul urechii, este necesar un consult de specialitate pentru a identifica exact cauza care a dus la apariția simptomului.