Ce rol are magneziul și cum te afectează deficitul de magneziu?

Ce rol are magneziul și cum te afectează deficitul de magneziu?

Magneziul este un mineral cu rol esențial în sănătatea organismului, lucru știut de relativ puțini pacienți. Acest mineral ”anihilează” stresul și menține o inimă sănătoasă, printre altele. De ce este atât de important magneziul și cum te afectează deficitul de magneziu? Afli din acest material.

Magneziul se regăsește atât la nivel extracelular, cât și intracelular, fiind direct responsabil de menținerea echilibrului celular și de anumite procese enzimatice. Mai mult decât atât, magneziul este esențial în producerea anumitor procese nervoase.

Unde se găsește magneziul în corp?

Deoarece este responsabil de multe procese, magneziul este prezent la nivelul a multiple țesuturi și lichide. Potrivit studiilor, 10% din totalul de magneziu din corp este distribuit în lichidele biologice, iar restul de 90% la nivel osos. Concret, acesta se regăsește la nivelul salivei, bilei, lichidului sinovial, sucului pancreatic, al limfei, precum și lichidului seminal. 

Poți absorbi magneziu din alimentație?

Sunt anumite alimente care conțin magneziu, iar printre acestea se numără mazărea, fasolea, precum și cerealele. Absorbția magneziului este relativ redusă și se produce în paralel cu absorbția apei. Procesul poate fi influențat negativ de prezența grăsimilor nesaturate, consumul de alcool și anumite medicamente, precum și de nivelul de stres prezent la nivelul organismului.

Ce rol are magneziul?

Fiind un mineral esențial, magneziul are un rol important la nivelul organismului, tocmai de aceea și beneficiile lui sunt multiple.

  • menține digestia în parametri optimi de funcționare
  • ajută la menținerea unei inimi sănătoase și previne apariția palpitațiilor sau tahicardiilor
  • reduce durerile musculare și relaxează mușchii
  • reduce stresul
  • previne instalarea depresiei
  • previne apariția aterosclerozei
  • înlătură senzația de oboseală
  • reduce durerile menstruale

De ce apare deficitul de magneziu?

Deficitul de magneziu sau carența de magneziu poate fi direct legată de calitatea slabă a alimentelor și a folosirii în exces a îngrășămintelor chimice. Persoanele care apelează la diete sau reduc din alimentație sub alte forme se pot confrunta și ele cu deficit de magneziu. De asemenea, tulburările de absorbție reprezintă și ele o cauză foarte importantă pentru lipsa magneziului din organism.

Deficitul de magneziu: simptome

Tabloul clinic al deficitului de magneziu este deosebit de complex, motivul fiind faptul că magneziul este responsabil de buna funcționare a multiplelor procese la nivelul organismului.

O carență de magneziu este asociată cel mai des cu spasmofilia, anunțată prin crampe sau contracții musculare, tremor și amorțeli la nivelul mâinilor și picioarelor, precum și dureri de mușchi.

Însă aceste simptome nu sunt singurele. Deoarece magneziul are și rol în producerea contracțiilor inimii, o serie de manifestări clinice pot apărea și la nivelul acestui organ vital. Un pacient care are carență de magneziu poate resimți:

  • dureri în piept
  • palpitații și tahicardii
  • senzația de sufocare sau de nod în gât
  • dureri de cap
  • amețeală

Prezența insomniilor și a unor stări de nervozitate accentuate se întâlnesc și ele frecvent, alături de apariția unor alergii.

Deficitul de magneziu: diagnostic

Deficitul de magneziu este diagnosticat printr-un consult de specialitate, completat de analize de sânge și uneori chiar și investigații suplimentare. Tratamentul este propus de medicul de specialitate și este adaptat în funcție de sexul și vârsta pacientului, precum și de prezența altor boli asociate.