Cu sterilet sau fără sterilet? Ce avantaje are și ce riscuri implică montarea lui?

Cu sterilet sau fără sterilet? Ce avantaje are și ce riscuri implică montarea lui?

Steriletul este considerat a fi una dintre cele mai eficiente metode contraceptive. Cu toate acestea, potrivit unui studiu, mai mult de 70% din femeile din România nu au auzit de existența lui. Dacă este recomandat sau nu, cum afectează organismul, ce avantaje și riscuri are, puteți afla din acest material, realizat cu ajutorul specialiștilor noștri.

Există foarte multe mituri care planează asupra acestui mijloc de contracepție. La fel de multe ca și întrebările pe grupurile de Facebook dedicate mămicilor. Dar să luăm lucrurile pe rând.

Ce este steriletul?

Steriletul este un dispozitiv intrauterin în formă de T, care împiedică fecundarea ovulului de către spermatozoid. Pe scurt, protejează împotriva unei sarcini nedorite, rata de succes fiind de aproximativ 80-90%.

 ”Durata lui de viață” poate fi între 3 si 5 ani, în funcție de model. Dispozitivul este montat doar de medicul ginecolog și scos tot de acesta. Acesta se montează în uter și are două fire de control, care ajung în vagin. Montarea steriletului se face la menstruație, in ultimele zile de sangerare, când colul uterin este dilatat. Dispozitivul nu reprezintă niciun pericol pentru penis, iar pacienta nu simte niciun disconfort în timpul actului sexual.

Câte tipuri de sterilet există?

Sunt două tipuri de sterilet existente: unul pe bază de cupru și celălalt pe bază de hormoni. Decizia de montare si tipul de sterilet ales este in functie de patologia ginecologica existenta sau nu. Steriletul impiedica formarea si mentinerea unei sarcini prin mai multe modalitati – mecanic, chimic, hormonal.  

Ce riscuri există?

Chiar dacă rata de succes a evitării unei sarcini în urma montării unui sterilet este de 99%, practica medicală demonstrează că poți rămâne însărcinată și cu sterilet montat. Aparent, jumătate din sarcinile obținute de purtătoarele de sterilet sunt sarcini extrauterine, cazuri în care apare anxietatea și chiar depresia. Lista nu se oprește aici, din păcate. Odată cu montarea unui sterilet, sângerările menstruale pot deveni abundente sau pot să dispară , dacă este folosit un sterilet hormonal. Chiar daCă sunt foarte rare, pot apărea perforații de uter la montare.

În niciunul din cazuri, steriletul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Cui îi este recomandat și cui nu?

 Steriletul este recomandat în principal femeilor care au o naștere la activ. Steriletul nu este recomandat femeilor care nu au născut, existând riscuri de complicații infecțioase sau chiar sterilitate.

Beneficiile sunt majore, efectele secundare sunt minime, montarea se face simplu, dispare grija de a lua pilula in fiecare zi, iar eficacitatea este incontestabila.

Steriletului se poate monta daca femeia nu prezinta leziuni la nivelul colului uterin (test citologic Papanicolau normal, nu mai vechi de un an) si nu este diagnosticata cu boala inflamatorie pelviana sau neoplazii uterine.

De aceea, înainte de montarea unui sterilet, este foarte important un consult ginecologic amănunțit, efectuare test Papanicolau și cultură secreție vaginală, precum și o discuție cu medicul specialist, care să aleagă varianta cea mai bună pentru pacientă.

Extracție sterilet

  • durează 5 minute

  • costuri: 50 LEI

  • la pacientele noi se adaugă și prețul consultației ginecologice (150 lei)

Montare sterilet

  • costuri montare sterilet: 300 lei cu anestezie nedureroasă

  •  de scurtă durată,

  • pacienta rămâne până își revine din anestezie (de obicei 10 – 15 minute)