Cum se manifestă ADHD-ul la adulți?

Cum se manifestă ADHD-ul la adulți?

Ți se întâmplă des să fii defocusat, iar asta să îți afecteze productivitatea la locul de muncă sau chiar interacțiunea socială? Poate să fie vorba de mai mult decât o simplă întâmplare, pentru că aceasta este una din formele de manifestare ale ADHD, care se manifestă diferit la adulți față de copii.

ADHD este o tulburare neurobiologică care afectează capacitatea unei persoane de a-și controla atenția, impulsurile și nivelul de activitate. Adesea, este diagnosticată în copilărie, însă în egală măsură poate fi diagnosticată și în viața de adult a pacientului.

Este nevoie de multă atenție pentru a identifica simptomele acestei afecțiuni la adulți, pentru că de multe ori acestea sunt ascunse sub argumentul oboselii, stresului sau al nevoii de a fi multi-tasking.

Manifestările ADHD la adulți

ADHD la adulți se poate manifesta în moduri diferite comparativ cu cei mici. Acestea sunt o parte din cele mai des întâlnite simptome ADHD la adulți. Ele pot varia ca intensitate și frecvență, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

Dificultăți de concentrare

Dificultățile de concentrare reprezintă o categorie amplă, cu forme specifice de manifestare de la un caz la altul.

În unele situații, o persoană cu ADHD poate, de exemplu, să fie incapabilă să se concentreze pe sarcini pentru o perioadă mai mare de timp. În alte cazuri, poate exista tendința de a se sustrage de la activitățile curente, sub diferite pretexte. Sunt persoane diagnosticate cu ADHD care au menționat că au avut inclusiv dificultăți în finalizarea proiectelor începute.

Probleme de organizare

Pentru că este vorba de o afecțiune ce vizează atenția, în primul rând, o persoană cu ADHD poate găsi foarte dificil să planifice și să organizeze, începând de la activitățile zilnice, până la un concediu.

Tendința de a pierde sau de a uita obiectele personale se încadrează tot la categoria simptome ADHD la adulți. În această categorie pot intra cheile, telefoanele sau diferite alte obiecte personale.

Procrastinarea reprezintă un alt semn al ADHD. În acest caz, este vorba despre amânarea frecventă a taskurilor sau sarcinilor importante, care necesită atenția totală a persoanelor implicate.

Impulsivitate

Frecvent întâlnită în cazurile de ADHD la adulți, impulsivitatea poate căpăta diferite valențe, în funcție de persoană. Uneori, se poate manifesta sub forma deciziilor pripite, luate fără a analiza și consecințele.

Alteori, poate fi vorba pur și simplu de o dificultate în așteptarea rândului într-o conversație sau activitate sau a întrerupe des cealaltă persoană, fără a-l asculta.

Hiperactivitate

Persoanele cu ADHD pot fi recunoscute și după următorul semn: resimt continuu senzația de neliniște, inclusiv în situații care le impun să rămână calm.

Cel mai probabil, o persoană cu ADHD va deveni anxioasă atunci când i se cere să fie statică, de unde și dificultatea în a sta pe loc pentru intervale mai mari de timp.

De multe ori, persoanele cu ADHD sunt și multi-talsking, adică au abilitatea de a face mai multe activități în același timp, indiferent de natura activităților.

Probleme de gestionare a timpului

Pentru că nu are neapărat o noțiune foarte clară asupra timpului, o persoană cu ADHD va subestima mai mereu timpul de care are nevoie pentru finalizarea taskurilor. De altfel, va întârzia la diferite întâlniri sau evenimente, în marea majoritate a cazurilor.

Un alt aspect foarte des întâlnit în cazurile de ADHD este faptul că persoanele nu pot respecta termenele limită, în general.

Probleme în relațiile interpersonale

Semnalele specifice vin și din domeniul relațiilor interpersonale. O persoană cu tulburare de atenție se simte destul de des fie neînțeleasă, fie frustrată, având o dificultate în a menține relații stabile. Tot frecvent, va iniția conflicte cu partenerii, prietenii sau colegii.

Poate fi tratat ADHD?

Luând în considerare faptul că ADHD este o tulburare de neurodezvoltare, care are cauze neurobiologice, se poate spune că nu există o soluție care să vindece afecțiunea, ci doar soluții care pot ține sub control simptomele.

Gestionarea ADHD la adulți poate implica o combinație de terapie comportamentală, medicație și strategii de auto-gestionare. Unele abordări includ:

  • Terapie cognitiv-comportamentală: Ajută la dezvoltarea abilităților de organizare și de gestionare a timpului.
  • Medicație: Stimulantele și alte medicamente pot ajuta la controlul simptomelor.
  • Tehnici de auto-ajutor: Crearea de liste, utilizarea aplicațiilor de planificare și setarea de alarme pentru reamintirea sarcinilor.

Cine pune diagnosticul de ADHD?

Medicul psihiatru sau medicul neurolog pot diagnostica această tulburare, în urma unei examinări amănunțite, care conține detalii despre stilul de viață, comportamente standard, precum și locurile în care acestea se activează (la muncă, acasă, în societate). În general, dacă simptomele sunt vizibilile în toate palierele de viață, poate exista o probabilitate foarte mare ca acea persoană să aibă ADHD.

Poți să fii hiperactiv/ă și fără a avea ADHD?

Cu siguranță, da. Fiecare persoană, fie că este copil sau adult, are momente în viață  în care poate suferi de hiperactivitate, defocusare și frustrare. Acest lucru nu înseamnă că suferă de ADHD.

ADHD este o tulburare complexă care necesită o abordare personalizată pentru gestionarea eficientă a simptomelor la adulți. Recunoașterea și tratarea acestei tulburări pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și funcționarea zilnică a persoanelor afectate.