Cum știi că prostata funcționează normal?

Cum știi că prostata funcționează normal?

Se vorbește foarte mult despre cancerul de prostată și alte boli ale prostatei, însă care este rolul prostatei, mai exact și cum îți poți da seama că aceasta funcționează normal? Poți afla răspunsul la aceste întrebări din acest material realizat de specialiștii Centrului Medical Phoenix.

Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin, dimensiunea acesteia fiind cea a unei nuci, la vârsta fertilă. Prostata se află sub vezica urinară, între baza penisului și rect. 

Odată cu trecerea timpului, această glandă crește în dimensiuni, putând să depășească dimeniunea unei lămâi la pacienții cu vârsta de peste 60 de ani.

Ce rol are prostata?

Prostata are un rol esențial în secreția lichidelor seminale. În momentul ejaculării, aceasta se contractă și împinge fluidele seminale către uretră. Pentru a funcționa normal, aceasta are nevoie de un nivel normal de testosteron și dihidrotestosteronul.

Prostata este importantă și pentru buna funcționare a spermatozoizilor, ceea ce o face să fie direct legată de fertilitatea masculină. Prin urmare, prostata este o parte esențială a procesului de reproducere.

Cum îți dai seama că prostata funcționează anormal?

Sunt câteva metode prin care îți poți da seama că prostata funcționează anormal.

Fluxul de urină - Dacă fluxul de urină este constant, prostata funcționează normal. Dacă acest flux variază în presiune, atunci este probabil să fie ceva în neregulă cu prostata.

Frecvența urinării - Dacă simți nevoia să urinezi foarte des, mai ales în timpul nopții, posibil ca prostata să nu funcționeze atât de bine pe cât ți-ai dori. Dacă apare acest simptom, este indicat să te programezi pentru o consultație de urologie.

Dificultate în urinare - Atunci când prostata este sănătoasă, procesul de urinare se produce ușor. Dacă simți o dificultate în a începe să urinezi, cu sau fără alte simptome asociate, atunci îți recomandăm să faci o vizită unui medic urolog.

În unele cazuri, mai poate să apară sânge în urină sau chiar sânge în spermă, semne clare pentru faptul că este nevoie să ajungi la medic.

Dacă simptomele sunt anormale, înseamnă că ai cancer de prostată?

Nu, simptomele anormale pot indica diferite boli de prostată, nu numai cancer de prostată.

Prostatita: Aceasta reprezintă inflamația prostatei și poate fi cauzată de o infecție bacteriană sau de alte cauze neinfecțioase. Prostatita poate provoca disconfort, senzație de arsură la urinare, nevoia urgentă de a urina, urinare frecventă, durere în zona pelviană și disfuncție erectilă.

Hiperplazia benignă de prostată sau prostata mărită: Este o afecțiune în care prostata se mărește în mod excesiv.

Pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, prostata tinde să se mărească treptat. Această creștere este rezultatul modificărilor hormonale care apar odată cu înaintarea în vârstă, în special creșterea nivelului de dihidrotestosteron, un hormon derivat din testosteron. Drept urmare, uretra se poate comprima și poate provoca simptome precum dificultăți la urinare, scurgeri de urină, senzația de golire incompletă a vezicii urinare și frecvență crescută a urinării.

Cancerul de prostată: Este o formă de cancer care se dezvoltă în țesutul prostatei. De obicei, nu produce simptome în stadiile incipiente, dar în stadiile avansate poate cauza dificultăți la urinare, durere în zona pelviană, sânge în urină sau spermă, precum și disfuncție erectilă.

Cât de frecvent este cancerul de prostată?

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente forme de cancer diagnosticate la bărbați. Rata de incidență a cancerului de prostată poate varia în funcție de factori precum vârsta, istoricul familial și etnia.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 2020, s-au înregistrat aproximativ 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de prostată la nivel global.

Majoritatea cazurilor de cancer la prostată sunt diagnosticate la bărbații în vârstă de peste 65 de ani. Cu toate acestea, cancerul de prostată poate apărea și la bărbații mai tineri, deși este mai puțin frecvent.

Care sunt testele și analizele pentru prostată?

Există o serie de teste și analize care pot ajuta la diagnosticarea exactă a unei posibile probleme cu prostata.

În cadrul consultului de specialitate, pentru diagnosticare exactă, medicul poate efectua o examinare rectală, pentru a vedea dacă există anomalii la nivelul prostatei. Însă examinarea clinică nu este suficientă, tocmai de aceea este recomandat și testul PSA.

Testul PSA este o analiză de sânge, care măsoară nivelul de antigen specific prostatic din sânge. O valoare ridicată poate indica o problemă cu prostata.

Alte investigații ce mai pot fi recomandate sunt ecografia transrectală și biopsia, atunci când există suspiciunea unui cancer de prostată.

Dacă ai simptome ce indică o problemă cu prostata, îți recomandăm să mergi la un consult UROLOGIE. De multe ori, cancerul de prostată este asimptomatic în fazele inițiale.