Durerea la nivelul picioarelor, simptom pentru neuropatie periferică

Durerea la nivelul picioarelor, simptom pentru neuropatie periferică

Neuropatia periferică est o afecțiune neurologică ce este cauzată de lezarea terminațiilor nervoase ale membrelor superioare sau inferioare ca urmare a unor patologii variate. Durerea resimțită la nivelul mâinilor și picioarelor poate fi un prim simptom al acestei afecțiuni. Diagnosticul este pus în urma unei consultații de specialitate și a unui examen clinic amănunțit.

Neuropatia periferică este o afecțiune ce apare frecvent la pacienții cu diabet zaharat. În cazuri foarte rare, această afecțiune este congenitală și apare din cauza unor mutații genetice. Cauzele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt reprezentate de lezările terminațiilor nervoase, produse de o multitudine de patologii variate. Cateva exemple sunt: traumatisme (cum ar fi un accident rutier), tulburări metabolice (diabet, boala Gaucher, etc.), patologie autoimuna (sindrom Guillain- Barre, etc), tumori benigne sau maligne. Însă acestea nu sunt singurele. Infecțiile cu virusul hepatitei C, HIV, Epstein Barr sau boala Lyme pot fi alte cauze declanșatoare pentru neuropatia periferică.

În unele cazuri, cauza poate fi consumul excesiv de alcool, care afectează terminațiile nervoase și chiar deficitul de vitamine și minerale (B1, B6, B12 și vitamina E), ce produc simptome specifice acestei afecțiuni.

Care sunt simptomele neuropatiei periferice?

Simptomele neuropatiei periferice sunt diversificate și direct legate de cauza declanșatoare a acestei afecțiuni.

Neuropatia periferică este o afecțiune cu o evoluție progresivă. Pacientul poate resimți, în primele faze, senzația de amorțeală, furnicături, senzație scurtă de electrocutare la nivelul mâinilor și/ sau picioarelor, fie unilateral, fie bilateral, în funcție de terminațiile nervoase lezate. Ulterior, amorțeala se transformă în durere intensă. Senzația de durere se poate manifesta sub diferite forme: poate să fie scurtă și intensă, resimțită ca o ”înjunghiere”, poate fi arsură sau chiar pulsație.

Afectarea membrului duce la slăbiciune musculară, ce împiedică pacientul să își coordoneze mâinile și picioarele. Apar destul de frecvent și dificultăți în menținerea echilibrului, care pot duce la caderi și tulburări de mers, precum și crampe sau atrofii musculare.

Atunci când neuropatia periferică nu este diagnosticată și tratată la timp, pot apărea complicații, precum modificări ale tensiunii arteriale și incontinență urinară sau fecală, transpirație excesivă, tulburări digestive.

Electromiograma, esențială în diagnosticarea neuropatiei periferice

Diagnosticul de neuropatie periferică este uneori dificil de efectuat. Anamneza și examinarea clinică neurologică sunt două metode eficiente pentru diagnosticare, alături de investigații și analize suplimentare precum:

  • Electromiograma (EMG), care poate oferi informații despre aspectul lezional, distribuția leziunilor și progresia bolii.
  • Analizele de laborator specifice, care să ajute la identificarea afecțiunilor metabolice (diabet zaharat), hipofuncției tiroidiene, patologiilor autoimune (sindrom Sjogren, lupus eritematos sistemic, artrita reumatoidă), infecțiilor (borelioza, hepatite, HIV) și a diferitelor tipuri de intoxicații prin expunere accidentală la substanțe toxice.

Există diferite soluții de tratament pentru neuropatia periferică, unele dintre acestea fiind antiinflamatoarele, antidepresivele triciclice sau anticonvulsivantelor.

Dacă ai simptomele specifice neuropatiei periferice și te confrunți des cu dureri la nivelul mâinilor și/sau picioarelor, te poți programa acum pentru un consult de specialitate la specialiștii Centrului Medical Phoenix.

Neurologie: