Lucruri pe care trebuie să le știi despre afecțiunile ginecologice

Lucruri pe care trebuie să le știi despre afecțiunile ginecologice

Afecțiunile ginecologice pot veni cu o serie de stări neplăcute, cele mai multe dintre acestea fiind produse de lipsa de informare sau de alegerea unor surse de informare nepotrivite. Tocmai de aceea, specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover ți-au pregătit o listă esențială de informații pe care ar trebui să le afli, despre afecțiunile ginecologice. Iată care sunt acestea!

Sănătatea zonei intime este foarte importantă, tocmai de aceea este nevoie de maximă atenție atunci când vine vorba de bolile ginecologice. Iată care sunt unele din cele mai importante informații despre simptomele bolilor ginecologice, soluții de tratament și prevenția bolilor din zona intimă.

Stresul influențează ciclul menstrual

Stresul poate afecta ciclul menstrual, deoarece duce la dezechilibre hormonale, aceste fiind responsabile de apariția menstruațiilor neregulate, cu întârzieri sau absențe ale ciclului menstrual.

Stresul poate agrava inclusiv simptomele sindromului premenstrual. Femeile care se confruntă cu niveluri ridicate de stres pot prezenta simptome mai severe precum iritabilitate, oboseală, anxietate, schimbări de dispoziție și balonare înainte de menstruație.

Dincolo de aceste aspecte, stresul poate avea și efecte asupra fluxului menstrual. Cortizolul, hormonul de stres, poate afecta funcționarea normală a uterului și poate duce la o creștere a sângerării menstruale.

Ovulația este și ea afectată de stres. Dacă apar tulburări de ovulație, cu siguranță acestea vor duce la cicluri neregulate sau chiar la absența ovulației, ceea ce poate afecta fertilitatea.

Dacă treceți prin perioade mai stresante, apelați fie la diferite tehnici de relaxare pentru a reduce tensiunea, fie la un consult de specialitate, în urma căruia medicul să recomande un tratament medicamentos.

Sindromul ovarului polichistic (SOP) nu se limitează doar la ovare

Sindromul ovarelor polichistice  este o afecțiune în care ovarele prezintă multiple chisturi și funcționează anormal. Cu toate acestea, SOP nu afectează doar ovarele. Poate cauza o serie de simptome și probleme de sănătate, inclusiv dezechilibre hormonale, creștere excesivă a părului, acnee, rezistență la insulină și probleme în ceea ce privește fertilitate.

Infecțiile urinare nu sunt boală cu transmitere sexuală

Chiar dacă un contact sexual neprotejat poate favoriza apariția unei infecții urinare, aceasta nu este o afecțiune cu transmitere sexuală. Infecțiile tractului urinar pot afecta uretra, vezica urinară sau rinichii și pot provoca simptome precum urinare frecventă, usturime sau durere la urinare și disconfort pelvin. Dacă vrei să afli mai multe despre infecțiile urinare la femei și la bărbați, poți accesa acest link.

Alte boli ginecologice care nu se transmit pe cale sexuală sunt endometrioza, fibroamele uterine și polipii uterini.

Consultul ginecologic nu este un ”moft”

Consultul ginecologic de rutină este o necesitate, și asta deoarece sunt multiple afecțiuni ginecologice ”silențioase” în fazele inițiale. În lipsa simptomelor, pacienta nu realizează că suferă de vreo boală. Aceasta poate fi depistată numai în urma unui consult ginecologic de rutină și a unor investigații suplimentare. Consultul ginecologic de rutină este cu atât mai important cu cât boli precum cancerul de col sunt și ele asimptomatice în fazele inițiale.

În cazul unor afecțiuni ginecologice, tratamentul este recomandat pentru ambii parteneri

Uneori, în cazul anumitor infecții sau afecțiuni ginecologice, se recomandă tratamentul partenerului sexual pentru a preveni recurențele și reinfectările. Iată câteva motive comune pentru care se poate recomanda tratamentul partenerilor ambilor parteneri:

  1. Infecții cu transmitere sexuală: Anumite infecții, cum ar fi chlamydia, gonoreea sau trichomoniaza, pot fi transmise prin contact sexual. Tratamentul partenerilor este esențial pentru a preveni reinfectarea și răspândirea infecției între parteneri.
  2. Infecții vaginale și vaginoză bacteriană: În cazul vaginozei bacteriene sau infecțiilor vaginale recurente, dezechilibrul bacterian poate fi transmis între parteneri prin contact sexual. Prin tratamentul ambilor parteneri, se încearcă restabilirea echilibrului bacterian și prevenirea recidivelor.
  3. Candidoza vaginală recurentă: Candidoza vaginală este o infecție fungică frecventă la femei. În cazul candidozei vaginale recurente, se poate recomanda tratamentul partenerului pentru a preveni reinfectarea și transmiterea infecției.

Tratamentul partenerului în aceste cazuri este important pentru a preveni ciclul continuu de infecție și reinfectare între parteneri și pentru a asigura vindecarea completă a ambilor parteneri.

Diagnosticarea poate necesita multiple evaluări

Sunt unele afecțiuni ginecologice care pot fi diagnosticate în urma unui singur consult, iar în cazul altora, în funcție de complexitatea fiecărui caz, poate fi nevoie de multiple evaluri, uneori chiar și multidisciplinare, cum este cazul endometriozei.

Diagnosticarea bolilor ginecologice poate fi uneori un proces complex și poate necesita multiple evaluări și investigații medicale. Medicul poate utiliza o combinație între anamneză, examinare fizică, teste de laborator, imagistică medicală (cum ar fi ecografia sau rezonanța magnetică) și, uneori, chiar proceduri precum histeroscopia sau laparoscopia pentru a obține un diagnostic precis.

Nu toate infecțiile vaginale necesită tratament cu antibiotice

Unele infecții vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriană și candidoza vaginală pot fi tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, este important de menționat că nu toate infecțiile vaginale necesită tratament cu antibiotice, iar unii agenți patogeni pot fi mai bine tratați cu alte tipuri de medicamente antifungice sau antimicrobiene. Această decizie aparține doar medicului curant. În cazul tratamentului cu antibiotice, este necesar ca pacienta să respecta planul de tratament pe toată durata recomandată de medic. Dacă oprește tratamentul după ameliorarea simptomelor, crește considerabil riscul ca boala să recidiveze.

Durerea de ovare poate fi simptom pentru o afecțiune ginecologică

Durerea de ovare este o problemă comună întâlnită de multe femei, iar simptomele pot varia de la ușoare la severe. Nu întotdeauna durerea de ovare este semn pentru o afecțiune gravă, însă la fel de adevărat este faptul că acest simptom are nevoie de investigații suplimentare, pentru a elimina orice fel de grijă.

Durerea de ovare poate fi produsă de ovulație, când este eliberat ovulul din ovare. Acest lucru cauzat de foliculii (sacii mici care conțin ovulele) care se ”inflamează” înainte de a elibera ovulul, ceea ce poate produce o ușoară durere, resimțită la nivelul abdomenului inferior. Pentru a te asigura însă că nu există o altă cauză ascunsă pentru durerea de ovare, este nevoie însă de un consult de specialitate.

Vezi aici alte cauze pentru DUREREA DE OVARE.

Indiferent dacă ai sau nu simptome sau stări de disconfort, programează-te pentru un consult ginecologic de rutină. Simplu și rapid. Specialiștii Centrului Medical Phoenix Medicover sunt pregătiți să te ajute.