Picioare umflate: când să te îngrijorezi?

Picioare umflate: când să te îngrijorezi?

Este foarte probabil să fi resimțit deja senzația de picioare grele sau picioare umflate, senzație care se poate instala în orice regiune a picioarelor, inclusiv coapse, gambe sau gleznele. Cu siguranță senzația nu este una plăcută și ceea ce este important de reținut e faptul că picioarele umflate pot indica ”retenție de apă”, însă de cele mai multe ori au alte cauze care le declanșează și care facilitează implicit și retenția de apă. Află din acest material când să te îngrijoreze picioarele umflate și când să te programezi pentru un consult de specialitate.

Picioare umflate și simptome precum mâncărime sau erupții cutanate? Acestea sunt simptome care au nevoie de investigații suplimentare, mai ales dacă persistă pentru o perioadă mai mare de timp.

Picioare umflate: cauze

Există mai multe cauze care duc la umflarea picioarelor și destul de multe dintre ele pot indica o afecțiune cu potențial mare de complicații dacă nu este tratată.

Retenția de apă

Retenția de apă poate fi una din cauzele care duc la apariția picioarelor umflate. Retenția de apă, cunoscută și sub denumirea de edem, este o afecțiune în care se acumulează excesiv lichid în țesuturile corpului. Aceasta poate afecta orice parte a corpului, dar apare în mod obișnuit la nivelul mâinilor, picioarelor și a gleznelor.

Retenția de apă poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care dezechilibrele hormonale, un anume tip de dietă, stilul de viață sedentar sau afecțiuni precum tromboza venoasă profundă, bolile de ficat și insuficiența cardiacă. Tocmai de aceea, este și recomandat consultul de specialitate atunci când apare acest simptom, consult ce poate duce la identificarea exactă a cauzei.

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă poate fi și ea o cauză pentru picioarele umflate și una destul de des întâlnită. Dacă simptomul de picioare umflate persistă, un consult de rutină cardiologic este mai mult decât binevenit.

Tromboza venoasă profundă

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune produsă de cheagurile de sânge, care obstrucționează fluxul sanguin normal. Acest cheag poate poate provoca complicații grave dacă se rupe și se deplasează în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, ducând la o embolie pulmonară.

Simptomele trombozei venoase profunde pot include:

  • Durere sau sensibilitate în picior, mai ales în zona gambei
  • Umflare, roșeață și căldură locală în zona afectată
  • Durere sau senzație de greutate la mers
  • Pielea poate fi lucioasă sau decolorată în zona afectată.

Probleme cu rinichii și picioarele umflate

Cauza pentru picioare umflate poate fi reprezentată și de problemele cu rinichii. Rinichii joacă un rol important în filtrarea toxinelor și eliminarea excesului de apă sau săruri din corp. Când rinichii nu funcționează corespunzător, lichidul poate fi reținut în țesuturi, ceea ce poate duce la umflarea picioarelor și a gleznelor.

Sunt multe afecțiuni renale care pot duce la apariția simptomului de picioare umflate. Printre acestea se numără boala renală cronică și nefropatia diabetică.

Sarcina și consumul de anumite medicamente pot duce și ele la umflarea picioarelor, alături de bolile de ficat.

Care sunt principalele simptome asociate picioarelor umflate?

Simptomele care pot fi asociate cu umflarea picioarelor includ:

  • durere la nivelul picioarelor
  • roșeață
  • amorțeală
  • erupție cutanată
  • mâncărime
  • ulcerații ale pielii
  • decolorare
  • dificultăți de respirație

Picioare umflate: diagnostic

Diagnosticarea simptomului de picioare umflate implică o vizită la medicul de specialitate, care poate folosi pentru diagnosticarea cauzei atât examinarea clinică, dar și investigații suplimentare, precum:

  • angiografie
  • ecografie Doppler
  • teste de effort
  • indicele gleznă-braț
  • măsurători segementare ale tensiunii arteriale

În funcție de cauza care a dus la declanșarea simptomului de picioare umflate, medicul de specialitate poate recomanda și o soluție de tratament.

Este recomandat să încercați să reduceți consumul de alimente sărate și să vedeți dacă purtarea ciorapilor de compresie ajută în vreun fel. De asemenea, este util să faceți exerciții fizice regulate și să ridicați picioarele deasupra nivelului inimii timp de 30 de minute, de mai multe ori pe zi.

Programați-vă acum la unul din specialiștii în Medicină Internă din cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover. În funcție de diagnosticul inițial, medicul internist poate face o trimitere fie către Cardiologie, fie către Neurologie sau alte specialități medicale asociate.