Pubertatea precoce: la ce să te aștepți?

Pubertatea precoce: la ce să te aștepți?

Pubertatea precoce sau pubertatea prematură reprezintă o condiție medicală în care dezvoltarea sexuală și fizică a unei persoane începe înainte de vârsta considerată a fi normală. Aceasta poate să apară înainte de vârsta de 8-9 ani, iar dezechilibrele hormonale se numără printre cele mai des întâlnite cauze. La ce să te aștepți atunci când apare pubertatea prematură și de ce poate fi o perioadă dificilă pentru un copil? Află din acest material.

În mod obișnuit, pubertatea începe la băieți între vârsta de 9 și 14 ani, iar la fete între vârsta de 8 și 13 ani. Cu toate acestea, în cazul pubertății precoce, aceste schimbări încep mult mai devreme, adesea înainte de vârsta de 8 ani la fete și înainte de vârsta de 9 ani la băieți.

Pubertatea precoce: cauze

Cauzele pubertății precoce sunt mutiple. De multe ori, aceasta este declanșată de un cumul de factori:

  • Factorii genetici au un rol important în declanșarea pubertății precoce. Pot exista anumite anomalii genetice sau trăsături ce duc la apariția pubertății precoce.
  • Dezechilibre hormonale. Aceste dezechilibre se pot manifesta inclusiv la nivelul hormonilor sexuali, ce pot fi prezenți în număr mult mai mare la nivelul organismului. Un nivel mult prea ridicat de estrogen sau testosteron poatr accelera procesul și poate facilita instalarea pubertății precoce.
  • Tumori și excrescențe la nivelul organelor sexuale. În anumite cazuri, prezența unor tumori sau excrescențe poate duce la instalarea pubertății precoce. Tocmai de aceea, este și recomandat consultul de specialitate în cel mai scurt timp de la observarea simptomelor specifice pubertății precoce.
  • Sunt și anumite medicamente ce pot determina apariția pubertății precoce, mai ales dacă acestea stimulează creștere sau maturizarea timpurie a acestora.

Care sunt simptomele pubertății precoce la fete și la băieți?

Simptomele pubertății precoce sunt ușor de identificat, atât în cazul fetelor, cât și în cazul băieților. Sunt simptomele sau semnele specifice pubertății normale, doar că se instalează înainte de vârsta de 8-9 ani.

  • Creșterea rapidă în înălțime
  • Dezvoltarea sânilor la fete sau creșterea părului facial la băieți.
  • Modificări ale formei corpului.
  • Apariția acneei.
  • Creșterea secreției de transpirație.
  • Modificări ale comportamentului și stării de spirit.

Cu toate că nu pare îngrijorătoare, pubertatea precoce declanșează și efecte la nivel emoțional, la care părinții este nevoie să fie foarte atenți.

Ce consecințe are pubertatea prematură la fete și băieți?

Schimbările bruște ce apar la o vârstă foarte mică afectează copilul, în marea majoritate a cazurilor, pentru că acesta nu știe ce i se întâmplă. Mai mult decât atât, dezechilibrele hormonale deja prezente pot accentua starea de spirit a acestuia. Pe plan emoțional, acești copii pot experimenta dificultăți în adaptarea la schimbările rapide și la presiunea socială de a fi diferiți de ceilalți copii de vârsta lor.

Este important ca toți copiii care prezintă semne de pubertate precoce să fie evaluați și tratați de către un medic specialist în endocrinologie pediatrică sau de un alt specialist în domeniu. Tratamentul depinde de cauza care a dus la apariția pubertății precoce și poate include medicamente pentru a regla nivelurile hormonale sau alte intervenții specifice cauzei identificate.

Este esențial să se ofere sprijin emoțional și psihologic copiilor și familiilor care trec prin pubertatea precoce. Consilierea și suportul din partea unui psiholog sau terapeut pot fi benefice pentru a ajuta copiii să facă față schimbărilor și pentru a se adapta la dezvoltarea lor precoce.

Cum este diagnosticată pubertatea precoce?

Pubertatea precoce este diagnosticată printr-un consult de specialitate, de cele mai multe ori, endocrinologic.

Medicul va lua în considerare istoricul medical al copilului, va efectua un examen fizic și va solicita analize de sânge pentru a evalua nivelurile hormonale. De asemenea, pot fi necesare teste imagistice precum scanările CT sau RMN, precum și radiografii, care să exludă existența tumorilor.  

Cele mai importante sunt analizele de sânge:

  • hormonul luteinizant;
  • hormoni tiroidieni
  • estradiol (o formă de estrogen);
  • hormonul de stimulare a foliculilor;
  • testosteron;

Este nevoie să fie tratată pubertatea precoce?

Uneori, nu este nevoie de tratament pentru această condiție medicală, mai ales dacă pubertatea precoce este benignă și nu are impact semnificativ asupra copilului. Cu toate acestea, în cazurile în care cauza este o tulburare medicală sau o tumoră, tratamentul poate include:

  • Medicamente pentru a suprima producția de hormoni sexuali sau pentru a bloca acțiunea acestora.
  • Intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumorile sau glandele afectate.
  • Radioterapie sau chimioterapie în cazurile de tumori maligne.

Este nevoie ca pubertatea precoce să fie diagnosticată, pentru că această condiție medicală poate duce la complicații, precum o statură mică a copiilor sau probleme emoționale pe termen lung, cum ar fi depresia.