Tot ceea ce trebuie să știi despre toxina botulinică (botox): utilizări medicale, utilizări cosmetice și rezultate

Tot ceea ce trebuie să știi despre toxina botulinică (botox): utilizări medicale, utilizări cosmetice și rezultate

Toxina botulinică nu este folosită numai în scopuri cosmetice, cu toate că majoritatea pacienților cred că această toxină ajută numai la reducerea ridurilor de la nivelul feței și efectul de rejuvenare facială. Iată ce utilizări medicale surprinzătoare le poate avea toxina botulinică!

Botoxul sau toxina botulinică este o toxină folosită ca blocant neuromuscular în procedurile cosmetice. Toxina botulinică este produsă de bacteria Clostridium botulinum. Rolul acesteia este de a bloca transmiterea impulsului nervos care ar duce la apariția contracției musculare.

În prezent, toxina botulinică sau botoxul este recunoscută doar pentru beneficiile aduse tenului și ștergerea ridurilor de la nivelul feței.

Vezi aici "Care este diferența dintre acidul hialuronic și toxina botulinică?"

Botoxul a fost descoperit în 1820

Toxina botulinică sau botoxul a fost descoperită pentru prima dată în anii 1820, iar primul său efect asupra mușchilor a fost demonstrat în 1928. Totuși, utilizarea cosmetică a botox-ului pentru a reduce ridurile a început în anii 1990.

Botoxul și reducerea ridurilor

Ca tratament cosmetic, injecțiile cu Botox pot reduce aspectul ridurilor de la nivelul feței, cum ar fi ridurile dintre sprâncene și cele de la nivelul ochilor. De asemenea, botox-ul are efect și asupra ridurilor orizontale de la nivelul frunții, precum și a celor de la nivelul gurii.

Practic, în urma unei ședinte de injectare cu botox, pielea de la nivelul feței va deveni întinsă și fină.

Cum funcționează botoxul?

Botoxul este o neurotoxină. În general, atunci când vorbim de neurotoxine, acestea au rolul de a ”perturba” procesele de semnalizare nervoasă, responsabile de stimularea contracției musculare. În acest fel, botoxul provoacă paralizia temporară a mușchilor.

Pentru ca mușchii să se contracte, nervii eliberează un mesager chimic numit acetilcolină, care se atașează la receptorii de pe celulele musculare și determină celulele să se contracte.

Injecțiile de Botox împiedică practice eliberarea de acetilcolină, ceea ce oprește contracția celulelor musculare. În acest fel, toxina ajută mușchii să devină mai puțin rigizi.

De ce este folosit botoxul în cantități foarte mici?

Bacteria C. botulinum care apare în mod natural este în general inofensivă. La un moment dat, bacteria începe să producă toxina botulinică, neurotoxina responsabilă și de apariția botulismului. Această toxină este foarte periculoasă, în cantități mari. Tocmai de aceea, specialiștii care fac injecții de Botox nu vor mări doza niciodată, ci vor folosi dozele standard de la producător, doze foarte mici, sigure și cu efect terapeutic sigur.  

Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de injectare cu botox?

În cadrul procedurii de injectare cu botox se folosește un ac minuscul. Procedura în sine durează cinci minute sau chiar mai puțin. În unele cazuri, poate fi nevoie de relaxarea numitor mușchi de la nivelul feței, astfel încât efectul să fie cel dorit.

În cât timp vezi rezultatele unei injecții cu botox?

De obicei, primele rezultate se văd între 3-14 zile, iar efectele sunt vizibile până la 6 luni.  În general, orice fel de tratament ce implică toxină botulinică are nevoie de timp pentru a putea genera rezultate deoarece este asimilată mai lent nivelul mușchilor faciali.

Vezi aici ofertele disponibile pentru un ten cu aspect mai tânăr.

Botoxul: Uz medical

Botoxul nu este folosit însă numai pentru reducerea ridurilor de la nivelul feței, ci și pentru ameliorarea simptomelor în cazul unor afecțiuni, mai ales în afara țării. La nivel de România, pentru moment, botoxul este folosit doar pentru uz cosmetic și pentru tratamentul hiperhidrozei, adică a transpirației excesive.

Botox și strabism

Botoxul este utilizat și pentru ameliorarea strabismului, la copiii de peste 12 ani. Această procedura este aprobată de FDA și se pare că oferă rezultatele scontate, în anumite cazuri.

Botox și tratarea migrenelor

Rezultate foarte bune au fost obținute și în urma utilizării botoxului pentru prevenirea episoadelor de migrenă la persoanele care suferă de această afecțiune de mai bine de 4 luni sau ale căror episoade de migrenă durează cel puțin 4 ore.

Botox și tratarea vezicii urinare hiperactive

Aparent, calitatea de neuroblocant muscular pe care o are botoxul este de mare ajutor și în tratarea vezicii hiperactive, ce are o cauză neurologică, numai în cazul în care tratamentul medicamentos recomandat de medicul de specialitate nu oferă rezultate.

Botox și tratamentul spasmelor

Botoxul este recomandat și aprobat de FDA și în tratarea cazurilor de spasme la nivelul membrelor superioare, precum și în tratarea spasmelor pleoapelor.

Mai sunt situații în care botox-ul și-a dovedit rezultatele și în tratarea distoniei cervicale, o afecțiune ce duce la apariția durerilor de gât.

Sunt sigure injecțiile cu botox?

Botox-ul este considerat sigur atunci când este administrat de către un profesionist calificat. Cu toate acestea, ca orice procedură medicală, poate exista un risc de efecte secundare minore, cum ar fi umflături sau roșeață temporară la locul injecției.

La Centrul Medical Phoenix Medicover, injecțiile cu botox sunt utilizate pentru reducerea ridurilor de la nivelul feței, precum și pentru tratamentul hiperhidrozei. Programează-te acum pentru o ședință, printr-un telefon la

📞 0351.421.122 - CRAIOVA

📞 0353.414.433 - TÂRGU JIU 

📞 0349.883.880 - SLATINA

📞 0757.133.144 - CALAFAT