Virozele respiratorii și importanța consultului pneumologic

Virozele respiratorii și importanța consultului pneumologic

În perioada sezonului rece, numărul de viroze respiratorii crește, atât la pacienții adulți, cât și la copii. Riscurile de a contracta o viroză respiratorie sunt mult mai mari în spațiile publice aglomerate, precum și în colectivități, cum ar fi clădirile care au birouri tip open space sau școli și grădinițe. Ce este de făcut atunci când ai o viroză respiratorie și de ce este important să mergi la un consult pneumologic? Poți afla din acest material!

În majoritatea cazurilor, virozele respiratorii nu sunt grave și pot trece de la sine, însă ceea ce foarte puțini pacienți știu este faptul că o viroză respiratorie poate afecta serios capacitatea de funcționare a plămânilor. Drept urmare, chiar dacă viroza nu este gravă, efectele acesteia asupra plămânilor pot fi pe termen lung, dacă viroza nu este tratată corespunzător. 

Ce este o viroză respiratorie?

Viroza respiratorie este, de fapt, o infecție a căilor respiratorii superioare, adică a sinusurilor și gâtului. În unele cazuri, dacă acestea nu sunt tratate, pot duce la complicații și la ”migrarea” virozei către căile respiratorii inferioare, precum plămânii.

În categoria virozelor respiratorii se pot încadra răceala, laringita, sinuzita și epiglotita.

Care sunt simptomele unei viroze respiratorii?

Deoarece viroza respiratorie afectează căile respiratorii superioare, simptomele care apar se manifestă la nivelul sinusurilor și gâtului.

  • Tuse
  • Febră
  • Răgușeală
  • Ochi roșii
  • Secreții nazale abundente
  • Durere în gât
  • Inflamarea ganglionilor limfatici.

În mod normal, aceste simptome durează între 7 și 14 zile. Odată ce apar, este importantă atât vizita la medicul pneumolog, cât și la medicul ORL, mai ales dacă pacientul are și alte afecțiuni asociate.

La Centrul Medical Phoenix Medicover, beneficiezi de consultație de specialitate și investigații GRATUITE, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.

Ce tipuri de viroze respiratorii există?

Sunt mai multe tipuri de viroze respiratorii, în funcție de tipul de virus care le declanșează și zona afectată.

Răceala

Răceala este o viroză respiratorie, ce poate fi produsă de mai mult de 200 de virusuri diferite, care duc la simptome similare. Răceala se transmite prin contact direct cu salivă sau cu mucusul. Tocmai de aceea, recomandarea este ca atunci când cineva este răcit, să tușească în pliul cotului, să se spele foarte bine pe mâini și să dezinfecteze, pe cât de mult posibil, suprafețele cu care ia contact.

În general, răceala trece de la sine, însă recomandarea este ca odată ce se instalează simptomele, pacientul să se prezinte pentru un consult de specialitate. În multe cazuri, răcelile netratate pot duce la complicații, printre care se numără infecții ale urechilor, ochilor și chiar pneumonie.

Laringita și faringita

Laringita este inflamația faringelui și poate fi recunoscută după un simptom foarte clar, și anume modificarea vocii. O laringită netratată poate să ducă la pierderea totală a vocii. Dacă ai laringită, mai poți simți și dureri în gât, febră, precum și dificultăți la înghițire.

Faringita este inflamația faringelui și se manifestă prin durere în gât. În unele cazuri, faringita nu are cauză virală, ci bacteriană, tocmai de aceea și planul de tratament este diferit, iar consultul de specialitate, necesar.

Faringita se mai poate manifesta și prin dureri de ureche, dificultăți la vorbire, precum și inflamarea ganglionilor limfatici.

Sinuzita

Sinuzita este infecția și implicit inflamarea sinusurilor, având ca și simptome secrețiile nazale verzui, congestiile nazale și durere. Febra și durerile de cap sunt simptome comune ale sinuzitei, la fel ca și respirația urât mirositoare.

Epiglotita

Epiglotita este o afecțiune ce necesită și ea îngrijiri de specialitate, mai ales că aceasta poate duce la blocarea traheei și îngreunarea respirației. Febra și durerile puternice în gât sunt simptome frecvent întâlnite ale epiglotitei.

Cărui medic mă adresez dacă am o viroză respiratorie?

Sunt mai multe posibilități, în funcție de tipul de viroză existent. Un consult la medicul de familie poate fi primul pas înspre vindecarea pacientului. Medicul de familie este cel care poate elibera un bilet de trimitere către un pneumolog sau un medic din zona ORL, atât pentru diagnosticare exactă, cât și pentru evaluarea efectelor virozelor respiratorii asupra plămânilor.

Îi pun în pericol pe ceilalți pacienți dacă suspectez o viroză respiratorie și vin la consult?

Este nevoie de puțină grijă, pentru a-I proteja pe ceilalți pacienți. Purtarea unei măști ajută, la fel și evitarea atingerii diferitelor suprafețe. Mai mult, dacă există un episod de tuse, pacientul va tuși în pliul cotului, pentru a nu lăsa particulele să se răspândească în încăpere.

La Centrul Medical Phoenix Medicover, înainte și după fiecare consultație, spațiile sunt dezinfectate cu ajutorul lămpilor cu ultraviolete.

Pneumologie și ORL: Consultații și investigații gratuite

Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, la Centrul Medical Phoenix Medicover beneficiezi de consultații și investigații gratuite Pneumologie și ORL.

Printre investigațiile gratuite se numără spirometria și EKG.

Află mai multe detalii printr-un simplu telefon la:

📞 0351.421.122 - CRAIOVA

📞 0353.414.433 - TÂRGU JIU 

📞 0349.883.880 - SLATINA

📞 0757.133.144 - CALAFAT