Abordarea terapeutică a pacientului cu spasticitate.Terapia cu toxină botulinică.

Abordarea terapeutică a pacientului cu spasticitate.Terapia cu toxină botulinică.

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o problemă medicală majoră care poate provoca dizabilități semnificative la pacienți. Unul dintre efectele secundare frecvente ale AVC este spasticitatea musculară, care poate afecta calitatea vieții pacientului. Terapia cu toxina botulinică a devenit o soluție viabilă pentru gestionarea spasticității post-AVC. Află din acest material în ce constă terapia cu toxină botulinică la pacienții care au suferit accident vascular cerebral și cum îi ajută această terapie.

Pacienții cu  accident vascular cerebral în istoricul medical se confruntă de cele mai multe ori cu un deficit motor de tip spastic.

Ce este spasticitatea?

Spasticitatea este o afecțiune caracterizată prin creșterea tonusului muscular și reflexe exagerate, ceea ce poate duce la mișcări involuntare și dureroase. Aceasta este comună la pacienții care au suferit un AVC, afectându-le capacitatea de a desfășura activități zilnice.

 Mușchii sunt rigizi și contractați, ceea ce împiedică pacientul să execute mișcări de flexie sau extensie ale membrelor. Din acest motiv, pacientul se deplasează cu greutate și își desfașoară mai lent activitățile cotidiene.

Cum ajută terapia cu toxina botulinică un pacient cu AVC ?

Toxina botulinică este o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum. În doze mici, aceasta poate fi folosită pentru a bloca temporar semnalele nervoase către mușchi, reducând spasticitatea.

Terapia cu toxină botulinică, are ca prim scop relaxarea musculaturii spastice printr-un mecanism de blocare a semnalelor nervoase transmise către mușchiul afectat, permițandu-i acestuia să își reducă nivelul de rigiditate.

Această procedură este recomandată de medicul neurolog, în urma unei evaluări inițiale, care include și evaluarea gradului de spascititate, precum și grupele de mușchi afectate.

În ce constă procedura?

Procedeul constă într-o tehnică minim invazivă de injectare intramusculară echoghidată strict la nivelul grupelor musculare afectate. Efectul se instalează în 7-10 zile,  maximul eficienței este la 3 saptămani și se menține aproximativ 12 saptămâni.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, medicul de specialitate poate recomanda și efectuarea de procedee de recuperare medicală. În urma procedurii, pot exista și reacții adverse. Acestea sunt minime și se remit în decurs de 24-72 de ore. Rareori pot fi întâlnite dureri locale ușoare la locul injectării, reacții inflamatorii locale, cefalee, greață.

În Romania, pacienții cu AVC pot beneficia gratuit de acest procedeu terapeutic prin Program Național, serviciile fiind decontate CAS.

În concluzie, beneficiile terapiei  cu toxina botulinică sunt:

  • Reducerea spasticității, care crește flexibilitatea și mobilitatea.
  • Mulți pacienți raportează o reducere semnificativă a durerii.
  • Pacienții pot desfășura mai ușor activități zilnice precum mersul, îmbrăcatul sau igiena personală.

Terapie cu toxină botulinică pentru pacienții cu AVC, la Centrul Medical Phoenix

Echipa noastră de medici neurologi formată din Dr. Alisa Popescu-medic primar neurolog și Dr. Daniel-Alexandru Medeleț-medic specialist neurolog au efectuat numeroase astfel de proceduri, astfel încât pot oferi pacienților Centrului Medical Phoenix Medicover servicii medicale la cele mai înalte standarde.

În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover, serviciul este gratuit pentru pacientii care beneficiază de spitalizare de zi în specialitatea neurologie,  în sediul din str. Siretului nr. 11, Craiova.

În plus, pacientii pot beneficia și de recuperare medicală în cadrul aceleiași clinici, pentru maximizarea rezultatelor terapiei cu toxină botulinică.

Acest serviciu medical este disponibil în cadrul centrelor Phoenix Medicover din Craiova si Slatina, fiind efectuate de către următorii medici neurologi:

Craiova

Slatina

Terapia cu toxina botulinică reprezintă o metodă eficientă și sigură pentru gestionarea spasticității la pacienții cu AVC. Cu o evaluare corectă și un plan de tratament bine structurat, pacienții pot beneficia de o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Este important ca tratamentul să fie administrat de un specialist cu experiență pentru a maximiza beneficiile și a minimiza riscurile.

Pentru mai multe detalii, puteți apela numărul de telefon 0351.801.868 sau puteți trimite un mail pe adresa office@phoenix-hospital.ro

In cadrul clinicilor Phoenix sunt disponibile si alte servicii medicale atat in Ambulator cat si in Spitalizare de Zi in contract CAS pentru pacientii care necesita consult neurologic, medicii din cadrul Phoenix Medicover fiind urmatorii: